fbpx

Про російський розвідувальний дрон SuperCam

БпА (Безпілотні апарати) Росія

Один із популярних на сьогоднішній день розвідувальних безпілотників в РФ це “Суперкам” і ця публікація буде про нього.

Я намагаюся не вникати у камери БПЛА, катапульти, аеродинаміку, парашути. Це не мій профіль. Тому розповім Вам про те, що менi цiкаво.

Я перiодично спостерігаю “небо” по всіх напрямках і можу сказати, що Суперками складае приблизно 15% від усіх БПЛА РФ у небі. Колеги по РЕР кажуть 20%. Виділити якусь ділянку фронту, де їх більше я не можу, але суб’єктивно здається, що їх більше на ділянці “Авдіївка-Вугледар”.

За спектром Суперкам легко відрізнити. Його сигнал виглядає, як 10 “смужок” загальною шириною 5 МГц. Але не варто розслаблятися, наш противник може підкидати нам сюрпризи. Я вже спостерігав інші види сигналів від Суперкама по тріангуляції. Так, як єдиної міжвідомчої бази сигнатур БПЛА (яку мені заборонили робити), як і раніше, немає, поки це залишається лише моїми спостереженнями.

Діапазон роботи радіомодуля управління Суперкаму 865-1020 МГц. Відео канал від нього також легко визначається в діапазоні близько 1.1 ГГц. Ширина відео каналу традиційних 6-10 МГц.

Стійкість до РЕБ

Росіяни стверджують про величезну стійкість до РЕБ Суперкаму. Насправді цей БПЛА стійкий до РЕБ не краще від того ж Орлана. Відповідь тут у іншому.

Засоби РЕБ завжди обмежені. Глушити ВСЕ частоти по ВСIX напрямках ми не можемо. Тому ми віддаємо пріоритет тій ділянці, де літає більшість розвідувальних БПЛА РФ 902-928 МГц і тій ділянці, де “мешкає” Зала та Ланцет 860-870 МГц.

Розуміючи це, “Суперкамщики” вибирають для роботи ділянку близько 1000 МГц, де наш РЕБ працює рідше, ось і весь секрет. Але ми розуміючи це, теж підкидаємо ворогогу “несподіванки”. Коротше знову складні РЕБ “ігри”.

Дальність польоту

Виробник заявляє тривалість польоту 4.5 години (240 кілометрів) і дальність роботи управління та передачу відео на 50-100 км. Можу підтвердити, що при рівному рельєфі та висоті польоту кілометр дальність 50-80 км точно можлива. Я стійко приймав і відео та сигнали керування на 50 кілометрів.

Виробництво

Кому цікаво, у Суперкамі стоять 4 батареї 5S1 ємністю по 22 Аг кожна. Супутникова навігація представлена найпростішим модулем NEO-M9N-00B-00 на 50 каналiв за 2000 гривень. Жодного захисту типу СRPA антен і дорогих багатоканальних модулів немає.

На збитих зразках знаходжу дати виробництва весни-літа 2023 року. Тобто нові моделі вироблялися вже під світовими санкціями, але ще до китайських. Подивимося, що далі буде. На сайті заводу виробника вказано, що це мирні дрони, які застосовуються для різних напрямків… крім військових 🙂

БпА (Безпілотні апарати) Росія