fbpx
13-му батальйону  ДШВ присвоєно ім’я Героя України Тараса Сенюка

13-му батальйону ДШВ присвоєно ім’я Героя України Тараса Сенюка

13 бат ДШВ Десантно-штурмові війська (ДШВ)

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння почесного іменування 13 окремому десантно-штурмовому батальйону 95 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ – ім.  Героя України полковника Тараса Сенюка

Про це йдеться у тексті відповідного Указу

До 2013-го року Тарас Сенюк обіймав посаду начальника штабу 13-го батальйону, а згодом очолив 1 аеромобільний десантний батальйон 95-ї ОАеМБр.

Текст Указу:

«Ураховуючи особливі заслуги перед Батьківщиною Героя України полковника Тараса Михайловича Сенюка та зважаючи на зразкове виконання поставлених завдань особовим складом 13 окремого десантно-штурмового батальйону 95 окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ Збройних Сил України, постановляю:

1. Присвоїти ім’я Героя України полковника Тараса Сенюка 13 окремому десантно-штурмовому батальйону 95 окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ Збройних Сил України і надалі іменувати його — 13 окремий десантно-штурмовий батальйон імені Героя України полковника Тараса Сенюка 95 окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

2. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.»


Короткі біографічні відомості за даними Вікіпедії:

Тарас Сенюк народився 22 червня 1980 року в місті Коломия на Івано-Франківщині. 1997 року закінчив коломийську середню загальноосвітню школу № 6. З дитинства мріяв стати військовим, в лавах Збройних Сил України — з 1997 року. У 2001 закінчив з відзнакою аеромобільний факультет Одеського інституту сухопутних військ. По закінченні військового інституту був направлений до Житомира.

Полковник Тарас Сенюк

З 2001 року проходив службу в 95-ій окремій аеромобільній бригаді Високомобільних десантних військ ЗС України, в/ч А0281. Пройшов шлях від командира аеромобільного взводу до командира батальйону, зарекомендував себе як ініціативний і досвідчений офіцер. Неодноразово Тарас Сенюк удосконалював практичні навички та здобував новий досвід за межами України. 2003 року брав участь у миротворчій місії в Іраку, де служив командиром механізованого розвідувального взводу з дислокацією в так званій точці «Форт», на кордоні з Іраном.

Миротворці контролювали 150-кілометровий відрізок ірано-іракського кордону, окрім патрулювання, несли службу на блокпостах, допомагали працювати місцевим прикордонникам і митникам на офіційному пункті пропуску «Арафат». Після повернення додому продовжив службу на посаді командира аеромобільної роти. 2007 року Сенюка відправили у Косово, там також довелося патрулювати неспокійні райони, супроводжувати миротворчі колони, чергувати на стаціонарних блокпостах. Був призначений на посаду начальника штаба 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади, в/ч А1910, місто Житомир. В 2013 році призначений на посаду командира 1-го аеромобільно-десантного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади.

З весни 2014 виконував завдання в зоні проведення антитерористичної операції на Сході України.

2 травня близько 4:00 в районі Слов’янська, російські бойовики вдалися до обстрілу військової колони із засідки, зав’язався бій. Вогонь було зосереджено на перші три бронетранспортери, в одному з яких перебував командир колони Тарас Сенюк, який під час бою командував діями особового складу. Бій тривав близько 10 хвилин, вогневі точки противника були подавлені. Близько 5:30 в районі мосту, біля селища Андріївка, знову зав’язався бій.

Терористів було витіснено з блокпоста, і міст взято під контроль. З обох боків біля мосту почав збиратись антиукраїнські налаштований натовп. За рішенням командира на безпечній відстані від колони було виставлено бійців з метою запобігання провокацій. Протягом всього дня від представників сепаратистських угруповань лунали погрози знищити підрозділ і пропозиції перейти на бік сепаратистів. Близько 17:00 серед натовпу з’явились особи зі зброєю, командир наказав зайняти кругову оборону. Бойовики відкрили вогонь з-за спин цивільних, в один з БТРів полетів «коктейль Молотова».

Під керуванням підполковника Сенюка військовослужбовці розібрали барикади і створили прохід для виведення колони в безпечне місце. З усіх напрямків посилився вогонь з різних видів зброї, й не лише по військовій колоні, а й по людях, які перешкоджали руху колони. Тоді загинули двоє солдатів Сергій Панасюк та Петро Коваленко. Чіткі команди комбата та впевнені дії особового складу дали змогу колоні вирватися з влаштованої пастки і не допустити втрати озброєння та військової техніки.

13 бат ДШВ Десантно-штурмові війська (ДШВ)