fbpx
Армія Ефіопії пішла в контрнаступ проти сил Тиграя

Армія Ефіопії пішла в контрнаступ проти сил Тиграя

Африка Ефіопія Світ

Напередодні армія Ефіопії пішла в контрнаступ проти «Народного фронту звільнення Тиграя».

Про це пише «Анадолу» з посиланням на місцеві ЗМІ.

У результаті повернула під свій контроль стратегічну трасу Волдія – Мекеле, яку раніше захопили повстанці.

Тиграй – північна провінція Ефіопії, що межує з Еритреєю та Суданом, названа так на ім’я народності тиграї.

Північ Ефіопії стала епіцентром конфлікту в листопаді 2020 року, коли влада країни звинуватила «Народний фронт звільнення Тиграя», який домінував у політичному житті Ефіопії майже 30 років, у нападі на військову базу.

Тиграй на мапі Ефіопії

Тоді ж ефіопська армія почала операцію проти повстанців, про що оголосив прем’єр-міністр Ефіопії Ахмед Абій, вже 28 листопада 2020 року, армія взяла під контроль місто Мекеле.

Але успіхи ефіопських військових не були тривалими і у липні 2021 року уряд втратив контроль над адміністративним центром місто Мекеле.

Вже до кінця жовтня повстанці захопили місто Комбольча у штаті Амхара, через яке проходять три стратегічні автотраси у північно-східній частині країни.

Зараз же у результаті контрнаступу окрім повернення контролю над стратегічною дорогою Волдія – Мекеле повстанців витіснили з ряду населених пунктів, у тому числі міст Арджо, Фокісса та Борен.


Що відбувається у Ефіопії: Ефіопія проти Тиграй або війна лауреата Нобелівської премії миру


2 листопада рада міністрів Ефіопії оголосила про надзвичайне положення по всій країні у зв’язку з наступом повстанців. Тоді ж прем’єр-міністр країни передав свої повноваження віце-прем’єру, а самі відправився на фронт.

За 11 місяців боїв свої будинки вимушені були покинути 2,5 млн мешканців Ефіопії, а загалом екстрену гуманітарну допомогу потребують близько 5 млн осіб.

Африка Ефіопія Світ