fbpx
Австралія модернізує свої літаки F/A-18F та EA-18G

Австралія модернізує свої літаки F/A-18F та EA-18G

Boeing EA-18G F/A-18 Hornet Авіація Австралія Винищувач Океанія Світ

Уряд Австралії погодився виділити 402 мільйоні американських доларів на підтримку та модернізацію літаків F/A-18F Super Hornet та EA-18G Growler.

Роботи доручили компанії Boeing Defense Australia, яка вже має досвід з цими літаками.

П’ятирічний контракт забезпечить продовження підтримки флоту Super Hornet та Growler до 2030 року

Угодна є продовженням «Контракту на підтримку повітряного бою та радіоелектронної атаки», який спочатку набув чинності з Boeing Defense Australia 1 липня 2016 року.

Цей початковий контракт охоплював період п’ять років.

F/A-18F Super Hornet Повітряних сил Австралії. 2023 рік. Фото: Marc Dalmulder

«Це друге продовження контракту, внаслідок чого загальна вартість контракту досягла 1,2 мільярда австралійських доларів», – розповіли в міністерстві оборони.

За даними міністерства оборони, контракт допоможе зберегти «найсучасніші літаки та висококваліфіковану місцеву робочу силу» у період «ескалації» глобальної напруженості.

«Це продовження контракту зміцнює нашу готовність до будь-яких потенційних викликів», – зазначили у відомстві.

До складу засобів повітряної електронної атаки флоту входять 12 літаків EA-18G Growler із системою тактичних перешкод ALQ-99 та протирадіолокаційними ракетами AGM-88.

EA-18G Growler Повітряних сил Австралії. 2022 рік. Фото: Karen Justl

Бортова система радіоелектронної боротьби AN/ALQ-99 здатна перехоплювати, автоматично обробляти та придушувати радіочастотні сигнали.

Відновлений контракт гарантує, що Австралія також зможе розпочати заплановану модернізацію літаків EA-18G в рамках проєкту AIR5349 Phase 6. Це оновлення включає модифікацію датчиків літаків.

Нагадаємо, у 2023 році Державний департамент США погодив потенційний продаж Австралії нових далекобійних протирадіолокаційних керованих ракет AARGM-ER.

Boeing EA-18G F/A-18 Hornet Авіація Австралія Винищувач Океанія Світ