fbpx
Австралія та Нова Зеландія об’єднуються для спільної заміни фрегатів ANZAC

Австралія та Нова Зеландія об’єднуються для спільної заміни фрегатів ANZAC

Babcock Австралія Велика Британія Королівський ВМФ Нової Зеландії Королівські ВМС Австралії Нова Зеландія Океанія Світ Суднобудування Фрегати

Австралія та Нова Зеландія хочуть об’єднатись у програмі закупівлі легких фрегатів для заміни фрегатів проєкту ANZAC.

Про це повідомляє Australia Finance Review.

Обидві країни прагнуть розпочати програму для посилення своїх флотів: придбати нові фрегати з ударним озброєнням.

Першим свою заявку на цей конкурс відправила британська суднобудівна компанія Babcock зі своїм проєктом Arrowhead 140.

Наразі Австралія на шляху реалізації проєкту протичовнового фрегата Hunter, але через високу вартість цих кораблів, а також водозаміщення у 10 тисяч тонн країна прагне скоротити кількість замовлених фрегатів.

Всього країна планує змовити дев’ять фрегатів типу Hunter, але також розглядає і скорочення цієї кількості до шести та навіть трьох кораблів.

Крім британського виробника, у конкурсі також візьмуть участь німецька суднобудівна компанія Luerssen та іспанська Navantia.

Але деякі урядовці та військові висловлюють найбільшу зацікавленість у фрегаті AH140. Крім того, уряд Нової Зеландії також буде зацікавлений у партнерстві з Австралією у випадку вибору нового легкого фрегата.

«Ми знаємо, що термін служби фрегатів добігає кінця і рішення щодо заміни потрібно буде приймати в найближчі кілька років», – розповів міністр оборони Нової Зеландії Ендрю Літтл

Наразі будівництво фрегата проєкту Type 31 для Королівського флоту йде за планом, спуск на воду запланований на кінець 2023 року, а прийняття до складу флоту – на 2025 рік.

Завдяки таким темпам будівництва Австралія та Нова Зеландія зможуть у короткі строки отримати новий і потужний озброєний корабель.

Британський оборонний гігант BAE Systems, незважаючи на скорочення замовлень фрегатів типу Hunter, все одно вийде у плюс завдяки амбітним планам Австралії на замовлення британських атомних підводних човнів SSN-AUKUS.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, Сенат США дав зелене світло на передачу Австралії атомних підводних човнів типу Virginia.

Ухвалена поправка до закону дає можливість на 20 років зняти з Австралії обмеження на експорт деяких видів озброєння.

Це дозволить країні отримати три багатоцільових атомних підводних човни типу Virginia до початку будівництва британського проєкту SSN-AUKUS.

Babcock Австралія Велика Британія Королівський ВМФ Нової Зеландії Королівські ВМС Австралії Нова Зеландія Океанія Світ Суднобудування Фрегати