fbpx
Австралія заблокувала передачу Україні гелікоптерів MRH90 Taipan за наказом міністерства оборони країни 

Австралія заблокувала передачу Україні гелікоптерів MRH90 Taipan за наказом міністерства оборони країни 

Авіація Австралія Війна з Росією Гелікоптер NH90 Гелікоптери Європа Океанія Україна

Уряд Австралії заблокував передачу Україні транспортних гелікоптерів MRH-90 Taipan за вказівкою міністерства оборони.

Про це стало відомо під час розмови сенатора Девіда Фосетта з міністеркою закордонних справ Пені Вонг.

Відповідно до їхньої розмови, сенатор Фосетт зазначив, що Україна вперше висловила зацікавленість у використанні гелікоптерів MRH-90 Taipan для евакуації поранених під час зустрічі, яка була проведена під час конференції НАТО в жовтні 2023 року.

Передача вертольотів цього типу Україні була б раціональнішою і вигіднішою з фінансового погляду, оскільки зменшила б витрати на утилізацію, що зараз відбувається в Австралії.

Щодо питання, чому уряд Австралії не провів розмову з представниками України, міністерка закордонних справ Пені Вонг, зазначила, що уряд діяв за порадами Міністерства оборони Австралії, яке було проти такої передачі техніки.

Також вона зазначила, що міністерство оборони повідомило уряд про те, що гелікоптери цього типу не підходять Україні, і рекомендувало уряду сформувати власну думку на підставі цих фактів.

Зі свого боку, сенатор Фосетт зазначив, що уряд Австралії має офіційний запит від України на отримання гвинтокрилів цього типу. Крім того, зазначив, що кілька машин залишаються придатними для польотів у транспортній версії і потенційно могли б бути передані Україні.

На запитання сенатора, чи уряд Австралії переглядатиме своє рішення щодо утилізації гелікоптерів та потенційної передачі їх в Україну, міністерка закордонних справ Пені Вонг, зазначила, що і надалі користуватиметься порадами міністерства оборони щодо найкращого використання цих гелікоптерів, а також ухвалюватиме рішення щодо їх подальшої долі.

На сьогодні близько 45 вертольотів Taipan підлягають утилізації відповідно до рішення Міністерства оборони.

Як повідомляв «Мілітарний» раніше, уряд Австралії почав процес розбирання свого парку гелікоптерів MRH90 Taipan.

Життєво важливі системи, як-от турбовальні двигуни Rolls-Royce Turbomeca, авіоніка (включаючи навігаційні системи, прилади та панелі дисплея), а також підсистеми, загальні для NH-90, будуть передані іншим користувачам. Планери та непотрібні компоненти планується поховати на оборонному об’єкті. Розбирання здійснюють галузеві партнери.

Раніше повідомлялось також про намір придбати гелікоптери Sikorsky UH-60M Black Hawk, щоб замінити парк Taipan. Весь парк NH90, які використовують австралійська армія та флот, був відсторонений від польотів у 2021 році.

Авіація Австралія Війна з Росією Гелікоптер NH90 Гелікоптери Європа Океанія Україна