fbpx
Азербайджан заявляє про провокації на кордоні з Вірменією

Азербайджан заявляє про провокації на кордоні з Вірменією

Азербайджан Азія Вірменія Кавказ Кордон Нагірний Карабах Провокації Світ

Державна прикордонна служба Азербайджану повідомила про провокації з боку ВС Вірменії на державному кордоні двох країн.

Про це повідомляє інформаційне агентство Анадолу.

У повідомленні прес-служби ДПС Азербайджану говориться, що після візиту прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна на південь країни 21 квітня поточного року з боку Вірменії були здійснені провокації.

Увечері того ж дня підрозділи Державної прикордонної служби, розташовані в селі Сеідляр Зангіланского району на азербайджано-вірменської державний кордон, а також позиції підрозділів Прикордонної служби Федеральної служби безпеки Російської Федерації, що несуть службу на цьому напрямку з вірменської сторони, були обстріляні вірменськими військовослужбовцями.

У зв’язку з інцидентом російські прикордонники звернулися до своїх азербайджанським колегам, заявивши, що провокатори були в нетверезому стані, і попросили не реагувати на інцидент.

З огляду на прохання російської сторони, азербайджанські прикордонники виявили стриманість і не відповіли. Після інциденту азербайджанській стороні стало відомо про видалення з території вірменських військовослужбовців.

У той же день група з 30-40 осіб, прямуючи до державного кордону в напрямку села Шурнух Губадлінского району, скандувала антіазербайджанскіе гасла на вірменській мові.

Держприкордонслужба Азербайджану офіційно заявляє: якщо подібні провокації повторяться в майбутньому, будуть здійснені найрішучіші заходи.

У січні 2021 року, розпочав роботу центр моніторингу перемир’я у Нагірному Карабаху, в якому служитимуть військові з Росії та Туреччини. Моніторинговий центр побудовано на території звільненого у ході боїв Агдамського району.

За даними міністерства оборони Туреччини, у центрі служитимуть по 60 військових з Росії та Туреччини. Створення центру моніторингу перемир’я є складовою угоди, укладеної президентами Росії, Азербайджану та прем’єр-міністра Вірменії.

Військові Азербайджану. Фото: МО Азербайджану

Було відзначено, що основною метою центру, розгорнутого на території Агдамського району, є контроль за виконанням пунктів тристоронньої заяви, підписаної Президентом Азербайджанської Республіки, Президентом Російської Федерації та прем’єр-міністром Республіки Вірменія, і досягнутих домовленостей.

Виступаючи на заході, Міністр оборони Азербайджану генерал-полковник З.Гасанов висловив надію на те, що спільний центр внесе свій внесок в забезпечення довгострокового миру в регіоні, і побажав успіхів особовому складу центру в подальшій діяльності.

Азербайджан Азія Вірменія Кавказ Кордон Нагірний Карабах Провокації Світ