fbpx
Baykar замовив у «Івченко-Прогрес» двигуни АІ-322Ф та АІ-25ТЛТ

Baykar замовив у «Івченко-Прогрес» двигуни АІ-322Ф та АІ-25ТЛТ

Baykar Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) БПЛА MİUS ДП «Івченко-Прогрес» ОПК Світ Співпраця Сусіди Туреччина Україна

Турецька оборонна компанія Baykar замовила в українського державного підприємства «Івченко-Прогрес» реактивні двигуни АІ-322Ф та АІ-25ТЛТ.

Про це інформує Мілітарний.

Угода щодо купівлі українських реактивних двигунів була укладена між «Івченко-Прогрес» та Baykar сьогодні, 11 листопада, у Стамбулі в рамках міжнародної виставки озброєння Saha Expo 2021.

Відровідне повідомлення було опубліковано на офіційній сторінці Baykar у Twitter:

Ми підписали контракти на поставку ТРД АІ-322Ф та інтеграцію ТРД АІ-25ТЛТ з провідною компанією України «Івченко-Прогрес» для нашого проекту MİUS (Бойова безпілотна авіаційна система)”, – йдеться у повідомленні.

Договір підписали: з турецького боку, генеральний директор компанії Baykar – Халук Байрактар, а від України – Ігор Кравченко, генеральний конструктор державного підприємства «Івченко-Прогрес».

Українські реактивні двигуни будуть інтегровані на перспективний бойовий турецький безпілотник, програма створення якого називається – “Бойова безпілотна авіаційна система” – турецькою MİUS.

Турецька бойова безпілотна система MİUS

БПЛА MİUS, який має здійснити свій перший політ у 2023 році, стане для Туреччини великим досягненням у галузі безпілотної військової авіації. Передбачається, що він буде оснащений двигуном АІ-25ТЛТ.

Авіаційна платформа, що вироблятиметься в рамках MİUS, буде літати з надзвуковою швидкістю на великій висоті.

Що стосується, двигунів АІ-322Ф, то про вірогідність оснащення українським реактивним двигуном турецького національного навчально-тренувального літака HÜRJET, виготовлення прототипу якого почалося у квітні 2021 року, повідомлялося, ще у 2017 році.

Цього року мають представити зібраний прототип зі встановленими двигунами. Перший політ прототипу HÜRJET запланований на другу половину 2022 року.

Макет літака HÜRJET

Рішення про створення під егідою TAI програми турецького національно-тренувального та навчально-бойового літака під умовним позначенням Hurjet (від назви розробленого TAI турбогвинтового навчально-тренувального літака Hurkus + Jet) було прийнято турецьким урядом у листопаді 2017 року.

У 2018 році оборонна компанія TAI представила макет навчально-тренувального літака на авіашоу у Фарнборо.

Baykar Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) БПЛА MİUS ДП «Івченко-Прогрес» ОПК Світ Співпраця Сусіди Туреччина Україна