fbpx
Безпілотник Falco Xplorer пройшов перший етап льотних випробувань

Безпілотник Falco Xplorer пройшов перший етап льотних випробувань

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Європа Італія Компанія Leonardo Світ

Безпілотник Falco Xplorer компанії Leonardo завершив перший етап льотних випробувань.

Тепер БПЛА готовий до другого етапу тестувань, після якого почнеться його сертифікація.

Про це повідомили у пресслужбі компанії.

В Leonardo підкреслили, що можуть запропонувати повністю безпілотну систему, включаючи платформу, датчики та наземні системи керування.

Falco Xplorer Фото: Leonardo

Випробування проходили на сицилійському військовому аеродромі Трапані Біргі за підтримки крила 37°Stormo ПС Італії.

Falco Xplorer виконав усі заплановані польоти за розкладом і пройшов ряд складних функціональних тестів, підтверджуючи роботу платформи. Також перевірили характеристики літака на різних етапах польоту.

Falco Xplorer – це перший безпілотник класу MALE (Medium Altitude Long Endurance), який використовує виключно європейські технології.

Цей безпілотник призначений для спостереження за великою територією та може нести кілька датчиків загальною вагою до 35 кг. 

Falco Xplorer під час Авіа Шоу в Парижі, 2019 рік Фото: ainonline

Тепер компанія розпочне другий етап випробувань, який проходитиме під наглядом Управління з авіаційного озброєння та льотної придатності міністерства оборони Італії.

Це дозволить підтвердити спроможності безпілотника відповідно до стандарту НАТО STANAG 4671. Цей тип тестувань включатиме більш складні перевірки. Йдеться про автоматичний зліт та посадку, супутниковий зв’язок для операцій поза зоною прямої видимості, оцінюватимуть також набір сенсорів Xplorer.

Базовий набір включає електрооптичну турель компанії LEOSS, багатомодовий радар Gabbiano TS-80 UL, системи автоматичної ідентифікації для моніторингу морського руху та електронної розвідки SAGE.

БПЛА може перебувати на чергуванні понад 24 години та працювати на висоті до 9144 метри (30 000 футів).

Довжина Falco Xplorer становить 9 метрів, розмах крил – 18,5 метра, висота – 3,8 метра, максимальна злітна маса – 1 300 кг.  

Falco Xplorer під час Авіа Шоу в Парижі, 2019 рік Фото: ainonline

Сертифікація БПЛА дозволить йому літати над населеними районами, що розширить його сферу дії для підтримки громадської безпеки та цивільного захисту.

У компанії підкреслили, що безпілотник був розроблений для забезпечення можливостей стратегічного спостереження для військових та цивільних клієнтів.

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Європа Італія Компанія Leonardo Світ