fbpx
Бійці Російського добровольчого корпусу заявили про перетин кордону у Брянській області РФ

Бійці Російського добровольчого корпусу заявили про перетин кордону у Брянській області РФ

Війна з Росією Кордон Росія

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) повідомили, що провели операцію на території Брянської області РФ.

Про це вони написали у своєму Telegram-каналі.

Російський добровольчий корпус перейшов державний кордон Російської Федерації… Ми не воюємо з цивільними, не вбиваємо беззбройних“, – сказав один з бійців на відео.

Також він закликав громадян Росії виходити на протести та “підняти бунт” проти влади.

Як доказ перебування саме у Брянській області РФ – добровольці показали табличку місцевого Любечанського фельдшерсько-акушерського пункту.

Місце розташування, де бійці РДК записували відео, Любечане, Брянська область РФ

Зранку російські ЗМІ повідомили про начебто українську диверсійно-розвідувальну групу, яка зайшла на територію Брянської області РФ.

Також, за інформацією російських каналів, на місці зав’язався бій, під час якого постраждало цивільне населення. Серед іншого йшлося про начебто обстріл шкільного автобуса та поранену дитину. На різних ресурсах з’являлася інформація про дівчинку, а потім про хлопчика, а також про захоплення заручників.

Губернатор Брянської області РФ Олександр Богомаз повідомив, що внаслідок “зіткнення з українською ДРГ” загинув водій легкового автомобіля та було поранено хлопчика 2012 року народження.

Близько 16:30 Богомаз заявив про ще одного загиблого місцевого мешканця 1966 року народження.

Згодом один з бійців РДК повідомив виданню “Важные истории” подробиці операції. Він розповів, що завдання виконували 45 людей і під час операції було пораненого одного російського прикордонника.

Я щойно звідти. Нас на цьому завданні було 45 людей. Зайшли, відзнялися, зробили засідку на дві БМП. Дітей постраждалих я не бачив. Але був один постраждалий прикордонник. Ніяких заручників не брали“, – повідомив учасник РДК на умовах анонімності.

На ще одному оприлюдненому відео бійці Російського добровольчого корпусу говорять, що прийшли на територію РФ як визвольна армія.

Ми прийшли сюди не як ДРГ, ми прийшли сюди як визвольна армія на свою рідну землю. На відміну від путінської армії, армії грабіжників та гвалтівників, ми не воюємо з цивільним населенням“, – йдеться у ще одному зверненні.

Реакція в Україні

При цьому оперативне командування “Північ” повідомило, про можливі провокації з боку ворога.

Ворог може вдаватися до провокацій та намагатися дискредитувати ЗСУ“, – написали в ОК “Північ”.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов у коментарі Hromadske повідомив, що ця подія може свідчити про “продовження трансформації Росії, її очищення і звільнення від диктатури Путіна”.

РФ сьогодні є таким утворенням, всередині якого є велика кількість міжнаціональних, міжетнічних, міжрелігійних, соціально-політичних та інших конфліктів. Сьогодні є публічна заява РДК. Це люди, які зі зброєю в руках воюють проти режиму путіна і тих, хто його підтримує… Можливо, росіяни починають прокидатись, усвідомлювати щось і робити якісь конкретні заходи“, — сказав Юсов.

Згадки про РДК

Раніше про бійців Російського добровольчого корпусу згадували під час репортажу CNN про чергування Сил оборони України на острові Зміїний.

Представник підрозділу РДК із позивним “Фортуна” розповів, що головне завдання українських сил на острові – це спостережна місія.

Жив із родиною в Україні й ось Росія нападає на нас. Якби якась інша країна напала на нас, ми б теж воювали“, – говорить “Фортуна” під час спілкування з журналістами.

Нагадаємо, у серпні минулого року представники формувань Легіону свободи Росії, Російського добровольчого корпусу та Національної республіканської армії підписали декларацію про співпрацю.

Також вони заявили про створення спільного політичного центру, який очолив російський опозиційний політик і депутат Держдуми РФ 2007-2016 років Ілля Пономарьов.

Представники формувань заявили, що поділяють спільне завдання щодо звільнення Росії від путінського режиму.

Водночас бійці РДК у своєму телеграм-каналі повідомили, що не підписували ні в якій формі так звану “Декларацію російської озброєної опозиції”, а також не визнають своїм символом біло-синьо-сілий прапор, вважаючи своїм символом “Спайку” Віктора Ларіонова.

Бійці формування “Русский Добровольческий Корпус”. Серпень 2022. Україна. Фото зі сторінки підрозділу

Російський добровольчий корпус на відміну від Легіону свободи Росії складається з російських емігрантів, які живуть в Україні або в країнах Європи. Він входить до складу Інтернаціонального легіону територіальної оборони Збройних сил України.

Війна з Росією Кордон Росія