fbpx
Білоруські спецслужби готували вбивство журналіста Павла Шеремета

Білоруські спецслужби готували вбивство журналіста Павла Шеремета

Білорусь Європа Спецслужби Сусіди Україна

Білоруські спецслужби готували вбивство журналіста Павла Шеремета в Україні.

Про це повідомляє «Українська правда».

З оприлюдненого запису ще в 2012 році у комітеті державної безпеки Білорусі за наказом Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета, що було здійснено 4 роки потому.

На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа» в офісі Зайцева в Мінську.

Журналіст Павло Шеремет

Ось по Шеремету потрібно спрацювати, який за*бал бл*дь. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура бл*дь зовсім бл*дь ані рук, ані ніг не зберуть. Все щоб було як натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей… Президент (Лукашенко – ред.) чекає цих операцій, – йдеться у записі

Автомобіль у якому перебував Павло Шеремет

У тому числі на записі обговорюється спосіб вбивства Павла Шеремета, який у той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство це стало публічним сигналом.

Також в руки розлідувачів потрапили документи стеження за Павлом Шереметом.

Крім того, на записі звучать докази, що в 2012 році КДБ Білорусі готувало операції по усуненню й інших своїх політичних опонентів на території інших держав.

Як зазначає на записі Зайцев, завдання організацій політичних вбивств поставив перед КДБ сам президент Олександр Лукашенко і виділив на ці потреби 1,5 мільйона доларів.

На нараді обговорюється використання отрут, вибухових речовин, поломок автомобілів для досягнення поставлених цілей. У тому числі обговорюються вбивства в Німеччині Олега Алкаєва (колишній директор в’язниці в Білорусі), Володимира Бороданя (експолковник) і В’ячеслава Дудкіна (був головним у країні по боротьбі з корупцією).

Нагадаємо, що вже понад рік у слідчому ізоляторі за обвинуваченням у вбивстві Павла Шеремета перебуває український військовий Андрій Антоненко, разом з ним обвинувачуються лікарка й волонтерка Юлія Кузьменко та військова медсестру Яна Дугарь.

Слідство вважає, що Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто разом із Антоненком «захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи велич арійської раси, прагнучи зробити свої погляди об’єктом уваги громадськості».

Білорусь Європа Спецслужби Сусіди Україна