fbpx
Біля Керченської протоки дрон уразив російський підсанкційний танкер

Біля Керченської протоки дрон уразив російський підсанкційний танкер

БпА (Безпілотні апарати) Вибухи Війна з Росією Втрати Росії Росія Флот Чорне море

У ніч на суботу, 5 серпня, у районі Керченської протоки морський дрон уразив російський танкер-хімовоз SIG.

Про це повідомили російські медіа. Також в інтернеті з’явилося відео, яке нібито зафіксувало удар морського безпілотника по судну.

Зазначимо, що російський танкер SIG був під санкціями США за те, що перевозив паливо до Сирії.

За даними NV, пошкодження танкера стало результатом спецоперації Служби безпеки України та Військово-морських сил ЗСУ.

Спецоперація відбулася у територіальних водах України біля окупованого росіянами Криму, неподалік Керченської протоки.

Джерела у спецслужбі повідомили, що для атаки на російський підсанкційний танкер використали надводний безпілотник з 450 кілограмами вибухівки.

“Будь-яка «бавовна», що відбувається із кораблями РФ чи Кримським мостом, є абсолютно логічним і ефективним кроком по відношенню до ворога. Більш того – такі спецоперації проводяться у територіальних водах України і є повністю законними. Тож, якщо росіяни хочуть, аби «бавовна» припинилася, вони мають скористатися для цього єдиною можливістю – покинути територіальні води України та нашу землю. І чим швидше вони це зроблять, тим буде краще для них”, — голова СБУ Василь Малюк прокоментував нещодавні атаки надводними дронами російських кораблів.

Надводний дрон уразив судно, коли воно перебувало на південному підході до Керченської протоки, приблизно за 30 миль від берега. Судно стояло на якірній стоянці.

Танкер SIG, який здатний перевозити майже 5 тисяч тонн пального, отримав пробоїну в районі моторного та насосного відділення, які через це повністю залило водою. Нафти чи нафтопродуктів на борту не було. На момент удару на танкері було 11 осіб, інформації про загиблих немає. У більшості з них садна від розбитого скла.

Згодом в мережі опублікували аудіозапис на якому, як стверджується, зафіксовано переговори моряків російського танкера. На записі екіпаж говорить, що судно перебуває на плаву, але самостійно рухатися не може.

Із Новоросійська у район, де стався інцидент, вирушила група морських рятувальників, щоб допомогти судну. Також російські Telegram-канали публікують фото зсередини танкера SIG.

Танкер-хімовоз SIG був побудований у 2014 році. Він ходив під російським прапором і, зокрема, доставляв авіаційне пальне з тимчасово окупованого Криму до Сирії, за що США у 2019 році внесли його до санкційних списків.

БпА (Безпілотні апарати) Вибухи Війна з Росією Втрати Росії Росія Флот Чорне море