fbpx
Boeing завершив виробництво F/A-18 для Кувейту

Boeing завершив виробництво F/A-18 для Кувейту

Boeing F/A-18 Hornet Авіабудування Авіація Азія Кувейт Світ США

Американська авіабудівна компанія Boeing завершила виробництво бойових літаків F/A-18 для Кувейту.

Про це інформує Мілітарний.

На початку вересня компанія Boeing на своїй сторінці в Twitter повідомила про завершення виробництва 28 бойових літаків F/A-18 замовлених Кувейтом. Винищувачі передані ВМФ США і, як очікується, будуть поставлені ПС Кувейту в найближчі місяці.

Нові винищувачі Super Hornet призначені для заміни експлуатованих ВПС Кувейту 32 винищувачів F/A-18 C/D Hornet, отриманих в 1991-1993 роках.

На початку 2018 року Кувейт уклав міжурядову угоду з США на придбання по лінії американської програми міжурядових іноземних військових продажів Foreign Military Sales (FMS) 28 винищувачів Super Hornet – 22 одномісних F/A-18E і шести двомісних F/A-18F.

У березні 2018 року Boeing отримав контракт міністерства оборони США вартістю 1,17 млрд доларів на власне виготовлення даних літаків для Кувейту в рамках зазначеної угоди по лінії FMS.

Винищувач F/A-18F «Super Hornet» на випробуваннях. Фото: Соціальні мережі

Раніше, у листопаді 2016 року агентство міністерства оборони США з військової співпраці (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) направило Конгресу США повідомлення про намір поставити Кувейту по лінії FMS 32 одномісних винищувачів Boeing F/A-18E і вісім двомісних винищувачів F/A-18F Super Hornet, а також обладнання для них (але без додаткового озброєння) і надати відповідну технічну підтримку і навчання.

Передбачувана вартість всієї угоди тоді була оцінена 10,1 млрд дол.

Проте в результаті угода була укладена тільки на 28 літаків.

Повітряні сили Кувейту отримують Boeing F/A-18E/F Super Hornet в найсучаснішій конфігурації Block.3. Вони обладнані вдосконаленою РЛС AN/APG-79 з активною фазованою антенною решіткою з електронним скануванням, вдосконаленою «скляною» кабіною з системами відображення великої площі LAD ( large area display ), авіонікою наступного покоління, інфрачервоною системою пошуку і супроводу IRST, вбудованою бортовою системою РЕБ IDECM ( Integrated Defensive Electronic Counter Measures ) та поліпшеними двигунами F-414-400 компанії General Electric .

Винищувач F/A-18F «Super Hornet» на випробуваннях. Фото: Соціальні мережі

Ресурс планера винищувача збільшений з 6000 до 9000 годин.

Нагадаємо, що в червні 2020 року нова модифікація винищувача F/A-18 Block III Super Hornet вперше піднялася в небо.

Boeing F/A-18 Hornet Авіабудування Авіація Азія Кувейт Світ США