fbpx
Boeing знадобляться місяці на виправлення GLSDB

Boeing знадобляться місяці на виправлення GLSDB

Boeing GLSDB Ракетобудування Світ США Україна

Компанія Boeing працює над виправленням вразливостей боєприпасів GLSDB, що зробили їх неефективними у війні в Україні.

Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на власні джерела.

Низка джерел видання підтвердили інформацію, що новітня розробка компаній Boeing та SAAB зіткнулася з серйозною проблемою у вигляді російських систем РЕБ в Україні.

Попри заяви розробників про захищеність навігаційної системи ракет, вона виявилася вразливою до радіоелектронних перешкод та стала причиною промахів.

Одне з джерел Reuters повідомило, що Boeing знадобляться місяці для виправлення недоліків та вразливостей системи.

РСЗВ М142 HIMARS українських військових. Осінь 2022. Україна. Фото з відкритих джерел

Уперше про проблеми з GLSDB у публічному просторі заговорили наприкінці квітня, коли заступник міністра оборони США Вільям Лаплант повідомив про провал із випробуванням нового адаптованого до наземних пусків авіаційного озброєння в Україні.

«Це не спрацювало з кількох причин, включаючи роботу систем радіоелектронної боротьби, через звичайний бруд та використання з землі, через особливості, пов’язані з тактикою застосування», — розповів заступник.

GLSDB, очевидно, виявилися вразливішими до ворожих систем РЕБ порівняно з традиційним ракетним озброєнням, оскільки його концепція передбачає на фінальній траєкторії тривалий політ із розкритими крилами. Перебуваючи значно більший час у повітрі, заглушений або підмінений сигнал GPS може накопичити значну похибку та призвести до промаху.

У Reuters нічого не сказали про можливі експлуатаційні проблеми, однак Лаплант також згадував про недоліки, пов’язані із запуском ракет із землі та «брудом».

GLSDB — це модифікована керована крилата авіабомба GBU-39 вагою 130 кілограмів, яку було поєднано з ракетним двигуном від реактивного снаряда М26. Новий боєприпас призначений для використання із ракетних комплексів HIMARS.

Завдяки ракетному двигуну та крилам, що розкриваються на фінальному етапі польоту, дальність польоту GLSDB сягає 150—160 кілометрів. Ці боєприпаси мали значно розширити можливості українських військ в ураженні російських цілей.

Заступник міністра оборони США узагальнив стан справ, наголосивши, що наразі українські Сили оборони через низку технічних невдач фактично перестали використовувати цей тип озброєння.

Boeing GLSDB Ракетобудування Світ США Україна