fbpx
Чехія купує літаки CASA для заміни Як-40

Чехія купує літаки CASA для заміни Як-40

Airbus Airbus C-295 Авіабудування Авіація Європа Закупівлі ПС Чехії Світ

Нові транспортні літаки Airbus надходять для заміни знятих з експлуатації Як-40.

Про це повідомляє Армія Чеської Республіки на своїй сторінці у Fecebook.

Повідомляється, що нещодавно Повітряні сили Чеської Республіки отримали в свій авіапарк черговий легкий турбогвинтовий транспортний літак Airbus Defence and Space C295, в результаті чого, тепер їх кількість в чеській армії досягло п’яти одиниць.

Варто відзначити, що міністерство оборони Чехії закупило перші три літаки C295M у Airbus Military ще в 2009 році за 190 мільйонів доларів США, при цьому четверта повітряна машина була отримана як частина бартерної угоди із закупівлі п’яти навчально-тренувальних/легких штурмовиків Aero Vodochody L-159.

Зазначимо, що всього буде закуплено шість транспортних літаків. Планується, що ці машини будуть модернізовані до модифікації C295W і з подальшим позначенням модифікації як C295МW.

Транспортний літак C295 був розроблений в 1990-х роках, а його серійне виробництво ведеться з 2000 року в Іспанії на підприємстві CASA (з 2009 року належить Airbus). 295 здатний розвивати швидкість до 482 км/год і здійснювати польоти на відстань до 1,3 тисячі кілометрів.

Вантажопідйомність транспортника становить 9,3 тонн. Літак призначений для транспортування 71 бійця. Транспортник пристосований для посадки на непідготовлені аеродроми.

Завдяки універсальності транспортника на його базі розроблені кілька спеціалізованих літаків, включаючи базовий патрульний CN295, пожежний C295F і літак радіоелектронної розвідки C295 SIGINT.

Окрім закупки нових транспортних літаків Чехія модернізує свої військові багатоцільові гелікоптери Мі-171.

Чеський гелікоптер Мі-171ШМ

8 грудня 2020 року, Міністерство оборони Чехії підписало контракт з державним LOM Praha на модернізацію флоту повітряних сил Чехії з 15 транспортних гелікоптерів Мі-171Ш. Всі 15 гелікоптерів отримають нові транспондери для можливості роботи на міжнародних повітряних маршрутах, також деякі з них отримають нову авіоніку та системи зв’язку.

Ці гелікоптери були отримані Чехією у 2006 році від Росії в рамках угоди з погашення боргових зобов’язань які тягнулись ще з часів СРСР та Чехословаччини. Всі Мі-171Ш були нового виробництва побудовані на Улан-Уденському авіаційному заводі, з 2007 року розпочалась їх модернізація для можливості участі у міжнародних місіях.

Кабіна пілотів чеського гелікоптеру Мі-171ШМ

Роботи проводились місцевою компанією LOM Praha, яка є сертифікованим підрядником російського конструкторського бюро, тогочасне доведення гелікоптерів включало встановлення нових систем навігації та зв’язку, а також нову систему самозахисту.

Airbus Airbus C-295 Авіабудування Авіація Європа Закупівлі ПС Чехії Світ