fbpx
Чехія не проти відправки своїх військових в Україну

Чехія не проти відправки своїх військових в Україну

Європа Світ Україна Чехія

Чехія за потреби може надіслати в Україну групу військових для допомоги Україні.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на заяву міністра оборони Чехії Яни Чернохову в інтерв’ю виданню Nezávislý Deník.

Міністр оборони Чехії повідомила, що про чеських військових наразі ніхто не запитував, але якщо від української влади надійде такий запит — у Чехії його розглянуть.

«Якщо Чехію попросять прислати солдатів в Україну, ми готові це розглянути. У нас є воля допомогти Україні», – сказала глава оборонного відомства.

Чернохова додала, що якщо ситуація загостриться й Україні потрібно буде вислати жінок і дітей у безпечне місце, — Чехія готова в цьому допомогти і в разі потреби прийняти українців, яким доведеться втікати від війни.

Яна Чернохова, міністерка оборони Чехії. Фото: МО Чехії

Також міністр підтвердила, що Чехія планує надіслати в Україну снаряди для артилерії калібру 52 мм.

«Європа має підготуватися і допомогти Україні, нашим союзникам. Наступного тижня я передам уряду матеріал, на основі якого ми забезпечимо Україну артилерійськими боєприпасами калібру 152 міліметри», – сказала Чернохова.

Міжнародна допомога

20 січня стало відомо, що США дозволили Литві, Латвії та Естонії відправляти ракети та іншу зброю американського виробництва в Україну на тлі загострення російської загрози. Про такі наміри ці країни повідомляли раніше.

Окрім країн Балтії озброєння Україні регулярно надають самі Сполучені Штати. Також нещодавно з Великої Британії прибула партія оборонного протитанкового озброєння.

Питання щодо надання Україні озброєння на тлі можливого загострення російської агресії обіцяла розглянути і Канада. Водночас ЗМІ пишуть, що ця країна перекинула в Україну «невеликий контингент» полку спеціальних операцій.

Також 22 січня до Києва прибула перша партія (з кількох запланованих) військової допомоги від США, що її нещодавно схвалив президент Джо Байден.

Вантаж містив приблизно 90 тонн летальної зброї, зокрема боєприпаси, для захисників України на лінії зіткнення. А 23 січня прибула друга партія. Там було понад 80 тонн зброї.

Європа Світ Україна Чехія