fbpx
Чехія отримала два гелікоптери UH-1Y Venom

Чехія отримала два гелікоптери UH-1Y Venom

Bell UH-1Y Авіація Гелікоптери Європа ПС Чехії Світ США Чехія

До Чехії доставили нову партію американських багатоцільових гелікоптерів UH-1Y Venom.

Про це повідомляє офіційна сторінка Збройних сил Чехії у X (Twitter).

Два борти доставили військово-транспортним літаком C-17 Globemaster III Повітряних сил США, який приземлився на аеродромі Намест у місті Прага.

Чеське оборонне відомство показало фото розвантаження авіатехніки на аеродромі. Гелікоптери увійдуть до складу 221-ї вертолітної ескадрильї, яка базується на чеській авіабазі Намест.

UH-1Y Venom замінять у складі Повітряних сил Чехії гелікоптери Ми-17/171, частину яких передали Україні в межах військової допомоги.

Міжурядову угоду про закупівлю 12 нових гелікоптерів Bell було підписано у 2019 році. Ще вісім модернізованих гелікоптерів Чехія отримає від США безоплатно в нагороду за допомогу Україні.

Таким чином, чеська армія матиме у своєму розпорядженні 10 бортів UH-1Y Venom і стільки ж AH-1Z Viper.

На сьогодні, з урахуванням двох гелікоптерів, які прибули у суботу 23 березня, Повітряні сили Чехії мають у своєму розпорядку шість багатоцільових гелікоптерів UH-1Y та чотири ударні AH-1Z. Попередню партію з двох бортів Venom доставили у січні цього року.

З гелікоптерами Чехія також отримає нове озброєння – керовані ракети «повітря-поверхня» Hellfire та ракети «повітря-повітря» Sidewinder.

Перед отриманням гелікоптерів, чеські пілоти і техніки пройшли перепідготовку для експлуатації нової авіатехніки. Навчання відбувалося на базі Корпусу морської піхоти США Пендлтон (штат Орегон).

Семимісячна програма підготовки охоплювала польоти за приладами, польоти в групі й на наднизьких висотах, перевезення вантажів як всередині, так і на зовнішній підвісці.

Нещодавно уряд Чехії відправив два свої останні ударні гелікоптери Ми-24 до України в межах військової допомоги.

Bell UH-1Y Авіація Гелікоптери Європа ПС Чехії Світ США Чехія