fbpx
Чехія проведе навчання для 4 тисяч українських військових

Чехія проведе навчання для 4 тисяч українських військових

Війна з Росією Військова допомога Європа ЗСУ Навчання Світ Україна Чехія

Чехія проведе навчання для 4 тисяч військових Збройних Сил України.

Про це повідомила міністр оборони країни Яна Чернохова, пише Ceske Noviny.

Таке рішення ухвалив чеський уряд на засіданні в середу.

Навчання українських військових у Чехії триватиме до кінця наступного року та має відбуватися п’ятьма ротаціями по чотири тижні, у кожній з яких візьмуть участь до 800 військових.

“На сьогоднішньому засіданні уряд дав згоду на перебування та навчання українських військових на території Чеської Республіки”, – повідомила Чернохова.

БМП-2 Збройних сил Чехії. 2021 рік. Фото: МО Чехії

Навчання базується на двосторонніх домовленостях між урядами Чехії та України. Але в майбутньому цей процес підготовки військових передадуть під керівництво місії ЄС.

“Ми також організовуємо навчання військовослужбовців Збройних сил України на території Чехії на основі двосторонніх переговорів, і водночас ми б згодом передали це під керівництво тренувальної місії Європейського Союзу, навіть після цього навчання триватиме на території Чехії”, – пояснила Чернохова.

Перша тренувальна зміна відбудеться вже цього року. Чехія підготує близько 700 військовослужбовців механізованого батальйону та 40 осіб особового складу підрозділу охорони, 30 медичних спеціалістів, 10 спеціалістів хімічних військ та 20 спеціалістів інженерних військ. Ще чотири навчальні зміни з таким же складом заплановані на наступний рік.

“Вони відбудуться до кінця 2023 року”, – додала міністр.

За інформацією міністерства оборони Чехії, загальна вартість навчання оцінюється в 975 мільйонів крон. Цього року проєкт має коштувати 195 мільйонів крон, наступного – 780 мільйонів.

Це гроші з бюджету міноборони країни, але після того, як навчання передадуть під місію Євросоюзу, частину витрат відшкодують із фінансових інструментів ЄС.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що Україна та Чехія готують понад 50 проєктів для посилення ЗСУ.

Війна з Росією Військова допомога Європа ЗСУ Навчання Світ Україна Чехія