fbpx
Чехи викрили агентурну мережу Росії, націлену на ЄС

Чехи викрили агентурну мережу Росії, націлену на ЄС

Європа Контррозвідка Росія Світ Чехія

У Чехії викрили агентурну мережу Росії, яка планувала вплинути на майбутні вибори ЄС.

Про це повідомляє видання Czech Radio.

Завдяки оперативним діям контррозвідки Чехії, більш відомої як BIS (Bezpečnostní informační služba), вдалося викрити деяких учасників всередині країни.

Як зазначив прем’єр-міністр Петр Фіала, виявили підозрюваних, яких фінансувала Москва.

Також він зазначив, що ця мережа могла вплинути на безпеку Чехії, але її цілі були передусім пов’язані з глобальнішим завданням.

Вони також зосереджені на Європарламенті. Усе це лише свідчить про тривалі спроби Російської Федерації втрутитися або вплинути на демократичні процеси в Європі, — зазначив міністр.

Як повідомила пресслужба BIS, операція розпочалася навесні минулого року та мала на меті викрити тих, хто планував втручатися у політику інших країн. Вони також зазначили, що Москва користується великим впливом у країнах ЄС.

Зі свого боку, прем’єр-міністр Петр Фіала подякував контррозвідці та заявив, що під санкції Чехії потрапили дві впливові людини, які фінансували проросійський новинний сайт «Голос Європи».

Перший — громадянин України та проросійський політик Віктор Медведчук, який фінансував роботу вебсайту. Другий — громадянин Ізраїлю Артем Марчевський, який керував діяльністю онлайн-видання.

Оскільки цих осіб внесли до санкційного списку, їхні рахунки у країні були заморожені, а робота вебсайту заблокована.

Чеська контррозвідка також зазначила, що від імені онлайн-видання «Голос Європи» деякі європейські політики з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини отримували хабарі.

Серед залучених була німецька ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD).

Раніше «Мілітарний» повідомляв, що американський працівник Стратегічного командування США поширював таємну інформацію щодо російсько-української війни стороннім особам через сайт знайомств.

Європа Контррозвідка Росія Світ Чехія