fbpx
Чорноморський флот отримав великий гідрографічний катер «Борис Слободник»

Чорноморський флот отримав великий гідрографічний катер «Борис Слободник»

катер Росія Світ Сусіди Флот Чорноморський флот

Російський Чорноморський флот отримав великий гідрографічний катер «Борис Слободник».

Про це інформує Мілітарний з посиланням на російські джерела.

Повідомляється, що на Новоросійській військово-морській базі Чорноморського флоту, 17 червня 2021 року, пройшла церемонія прийому до складу флоту нового великого гідрографічного катера проекту 23040Г «Борис Слободник».

Гідрографічний катер проекту 23040Г «Борис Слободник» побудований АТ «Завод Нижегородський Теплохід», він став четвертим судном цього проекту, який побудований для російського флоту.

Нове судно, має повну водотоннажність 192,7 т, найбільшу довжину 33,04 м, ширину 6,8 м і середню осадку 1,6 м. Катер оснащений двома дизельними двигунами потужністю по 337 к.с. та має швидкість повного ходу 12,7 вуз.

Призначенням катера є високоточна майданна зйомка рельєфу дна і обстеження навігаційних небезпек на глибинах до 400 метрів і зйомка рельєфу дна однопроменевим ехолотом на глибинах до 2000 метрів.

Судно може залучатися для доставки особового складу, продовольства, ремонтних бригад на берегові засоби навігаційного обладнання; навігаційно-гідрографічне забезпечення рятувальних та пошукових операцій; лоцманської проводки і лідирування підводних човнів і великотоннажних кораблів в пунктах базування та на підходах до них.

В березні 2016 року АТ «Завод Нижегородський Теплохід» підписав контракт з Міністерством оборони Росії на будівництво шести великих гідрографічних катерів проекту 23040Г, зі здачею до кінця 2019 року.

Перші два катери цього типу «Георгій Зима» і «Олександр Євланов» були введені до складу Балтійського флоту, відповідно, в грудні 2018 року і в липні 2019 року.

Два наступних катера «Володимир Козицький» і «Борис Слободник» були побудовані для Чорноморського флоту, закладені в травні 2018 року, спущені на воду у вересні-жовтні 2019 року і в грудні 2019 року внутрішніми водними шляхами були передислоковані в Новоросійськ для проходження випробувань та прийомки.

Ще два катери цього типу із заводськими номерами 1205 і 1206 (перший іменується «Микола Івашінцов») залишаються в будівництві на АТ «Завод Нижегородський Теплохід».

За деякими повідомленнями, підприємство отримало контракт на будівництво для ВМФ  Росії, ще двох катерів даного проекту.

катер Росія Світ Сусіди Флот Чорноморський флот