fbpx
Dassault збільшує місячний випуск літаків Rafale

Dassault збільшує місячний випуск літаків Rafale

Dassault Aviation Rafale Авіабудування Авіація Винищувач Світ Франція

Французька авіабудівна компанія Dassault збільшує виробництво сучасних винищувачів Rafale через великий пакет замовлень.

Про це повідомляє видання La Tribune.

Компанія планує у 2024 році досягти збільшення виробництва до 3 літаків Rafale на місяць. Такий крок пов’язаний з великим портфелем експортних замовлень, а також замовлення, розміщеного ПКС Франції.

«Ми переходимо до виробництва 3 літаків на місяць від показника, який був нижчим за одиницю у 2020 році, коли виробництво стояло на місці», — пояснив Ерік Траппієр, генеральний директор Dassault Aviation.

Винищувач Rafale B359 у версії F3R Повітряних сил Франції. Грудень 2022. Франція. Фото: Dassault Aviation

Збільшення виробництва дасть можливість досягти річного випуску 33 винищувачів Rafale. Такого показника компанія ніколи не мала, і за весь час виробництва річний максимум становив 24 літаки.

Попри такі амбітні плани Dassault компанія стикається з серйозними затримками у виробництві обладнання для літаків від своїх субпідрядників. Генеральний директор компанії зазначає, що субпідрядникам потрібно близько року, аби йти у ногу з виробництвом літаків.

На сьогодні термін, в який компанія здійснює виробництво та постачання літака замовнику, становить 36 місяців. Такі темпи не дозволяють ПКС Франції здійснити повномасштабне переозброєння на літаки цього типу вже понад 12 років. Нині компанія Dassault планує вийти на виробництво 4 літаків на місяць.

«За умови отримання нових замовлень фабрика у Мериньяк готова перейти до швидкості виробництва чотирьох Rafale на місяць», — додав Траппієр.

Попри низькі темпи виробництва у період з 2022 до кінця 2023 року компанія Dassault отримала замовлення на виробництво 211 винищувачів Rafale. Серед цієї кількості 141 піде на експорт, а 70 — для ПКС Франції.

Як повідомляв «Мілітарний» раніше, наприкінці грудня 2023 року Агентство оборонних закупівель Франції (DGA) уклало з компанією Dassault Aviation контракт на 42 винищувачі Rafale для потреб Повітряно-космічних сил Франції (AAE).

Повідомляється, що активні замовлення та контракт від Агентства оборонних закупівель забезпечують виробничу діяльність на наступні десять років.

Деталі угоди, терміни її виконання та вартість винищувачів компанією не повідомляються.

Dassault Aviation Rafale Авіабудування Авіація Винищувач Світ Франція