fbpx
Десантники FPV-дроном уразили російський ЗРК “Тор”

Десантники FPV-дроном уразили російський ЗРК “Тор”

77 бригада ДШВ Війна з Росією Війна на Донбасі Втрати Росії ЗРК ЗРК "Тор" Луганщина Україна

Українські десантники за допомогою FPV-дрона уразили російський зенітно-ракетний комплекс «Тор-М2».

Відповідне відео опублікував волонтер та блогер Сергій Стерненко.

Ворожий ЗРК був атакований БПЛА 77-ї окремої аеромобільної бригади.

За словами волонтера, самохідна вогнева установка 9А331М була уражена важким FPV-дроном, який постачали українським військовим у межах державних закупівель.

Росіяни розташували свій ЗРК «Тор-М2» на відкритій місцевості на тимчасово окупованій території.

За даними оглядачів, які відстежують перебіг бойових дій російсько-української війни, вогнева установка комплексу ППО окупантів була виявлена та уражена неподалік населеного пункту Зміївка у Луганській області.

Судячи з опублікованого відео, ЗРК «Тор-М2» зазнав прямого влучання, проте детонації зенітних ракет не відбулося.

Вогнева установка після ураження задимілася та почала швидко покидати свою позицію, намагаючись сховатися від українських безпілотників та повторного ураження.

Російські окупанти активно використовують ЗРК «Тор» для забезпечення протиповітряної оборони своїх військ та важливих об’єктів поблизу фронту. При цьому ці комплекси протиповітряної оборони часто не можуть протидіяти власному виявленню та ураженню українськими дронами та іншими засобами.

За час російського вторгнення, окупаційні війська втратили понад 20 установок комплексу ППО «Тор». Зокрема, нещодавно такий ЗРК був знищений з HIMARS на запорізькому напрямку.

ЗРК «Тор»

ЗРК «Тор» – це радянський та російський тактичний зенітний ракетний комплекс, призначений для вирішення завдань протиповітряної і протиракетної оборони на рівні дивізійної ланки. Він може одночасно уражати до чотирьох цілей на відстані до 16 кілометрів і на висоті до 10 кілометрів. Боєкомплект однієї пускової установки становить 16 ракет.

Самохідна вогнева установка комплексу здатна працювати автономно, самостійно виявляючи ціль та уражаючи її. Екіпаж машини складається з трьох осіб.

77 бригада ДШВ Війна з Росією Війна на Донбасі Втрати Росії ЗРК ЗРК "Тор" Луганщина Україна