fbpx
До вибуху на складі боєприпасів в Болгарії причетна Росія – власник

До вибуху на складі боєприпасів в Болгарії причетна Росія – власник

Боєприпаси Болгарія Вибухи Росія Світ

Власник складу боєприпасів в Болгарії, де 31 липня стався вибух, впевнений, що до події причетна Росія.

Про це він розповів у телефонному інтерв’ю виданню Guardian.

Еміліан Гебрев “на 100 відсотків” впевнений, що саме російські спецслужби організували вибухи на складі компанії “EMCO”.

Це не може бути нещасним випадком, у будівлі не було нічого, що могло б вибухнути без стороннього втручання“, – сказав Еміліан Гебрев.

Еміліан Гебрев Фото з відкритих джерел

У виданні зазначають, що це вже п’ятий випадок за останні роки на об’єктах компанії  EMCO. Правоохоронні органи Болгарії пов’язують попередні напади саме з роботою російських агентів.

Сам же Гребнев у 2015 році впав у кому. Західна влада та спецслужби вважають, що його отруїли нервово-паралітичною речовиною “Новичек”. Відповідні докази опублікували в журналісти-розслідувачі Bellingcat. Саме тому теперішні вибухи теж пов’язують з діями Росії.

Пожежний автомобіль під час гасіння пожежі на складі боєприпасів поріч з містом Карнобатом, 31 липня 2022 Фото: bgnes

Еміліан Гебрев розповів, що служба безпеки на об’єкті повідомила про те, що перед вибухом спрацювала сигналізація. Це може свідчити про проникнення на склад.

Охоронці, які були на місці хотіли перевірити ситуацію, але пролунав сильний вибух. Ніхто не постраждав. Разом з тим повинні зберегтися записи з відеокамер.

Правоохоронці та пожежники поруч з містом Карнобат, Болгарія, 31 липня 2022 Фото: bgnes

Правоохоронці їх дослідять після того, як буде засвідчено, що приміщення безпечне і вони можуть зайти всередину.

За словами Гебрева на складі були боєприпаси призначені для африканських країн. Вони були замовлені кілька років тому, але покупці їх не оплатили. Які види зброї та в якій кількості зберігалися на складі – він не озвучив.

Співпраця з Україною

Достеменно невідомо був Еміліан Гебрев залучений до постачання озброєння в Україну. Минулого року він повідомив New York Times, що його компанії брали учать у постачанні озброєння в Україну, зараз він наполягає на тому, що з кінця 2014 року не мав жодних справ з Україною.

Також він сказав, що не забезпечував жодних поставок зброї в Україну з моменту повномасштабного вторгнення Росії в лютому цього року.

Боєприпаси Болгарія Вибухи Росія Світ