fbpx
Дрон 46 бригади ДШВ знищив «Солнцепёк» на Донеччині

Дрон 46 бригади ДШВ знищив «Солнцепёк» на Донеччині

46 бригада ДШВ БпА (Безпілотні апарати) Вибухи Війна з Росією Війна на Донбасі Втрати Росії Донбас РСЗВ ТОС-1 Україна

Українські військові знищили важку вогнеметну систему ТОС-1А «Солнцепёк» у Донецькій області.

Відео опублікував Генштаб ЗСУ на своїх сторінках у соцмережах.

Ураження ворожої техніки здійснили бійці 46-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ.

Судячи з кадрів, «Солнцепёк» знищили за допомогою FPV дрона-камікадзе, який влучив у боєкомплект установки.

Попередньо відомо, що це сталося біля зруйнованої росіянами Мар’їнки на Донеччині. Цей напрямок залишається однією з найгарячіших ділянок російсько-українського фронту.

Окупанти продовжують майже щодня здійснювати штурмові дії українських позицій у цьому районі. Часто для підтримки бронетехніки та піхоти росіяни залучають і важкі вогнеметні системи ТОС-1А.

На кадрах видно, що російський «Солнцепёк» рухався дорогою, швидше за все, в бік українських позицій.

Потужний вибух, який повністю знищив пускову установку після влучання українського FPV-дрона, свідчить про те, що вона була з боєкомплектом, яким окупанти мали намір обстріляти українських оборонців.

Однак, судячи з відео, їм це не вдалося, і ТОС-1А «Солнцепёк» був повністю знищений, ймовірно разом з екіпажем, який перебував усередині корпусу шасі.

Російська ТОС-1А «Солнцепёк» на Харківщині. Травень 2022. Кадр з відео ЗМІ РФ

Українські військові не раз знищували і захоплювали ці вогнеметної системи та їхні транспортно-заряджальні машини, зокрема, на сході, де ці системи активно застосовує ворог.

Нещодавно українські захисники уразили «Солнцепёк» на Авдіївському напрямку. Підбили установку також із використанням FPV-дрона під керуванням операторів 47-ї ОМБр.

Росіяни використовували систему для знищення легкої броньованої техніки, живої сили, а також руйнування фортифікаційних споруд. Однак ця система змушена наближатися дуже близько до лінії фронту через те, що її максимальна дальність вогню становить всього 6 кілометрів. А отже потрапляла під удар різної зброї, що не раз призводило до її знищення.

46 бригада ДШВ БпА (Безпілотні апарати) Вибухи Війна з Росією Війна на Донбасі Втрати Росії Донбас РСЗВ ТОС-1 Україна