fbpx
Естонія отримала протикорабельний ракетний комплекс Blue Spear

Естонія отримала протикорабельний ракетний комплекс Blue Spear

Балтія Естонія Європа Закупівлі Протикорабельні ракети (ПКР) Світ

До Естонії прибув мобільний протикорабельний ракетний комплекс Blue Spear (5G SSM).

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Естонський центр оборонних інвестицій.

Естонія стала першою країною Балтії, яка замовила цю систему озброєння. Нова зброя значно підвищує обороноздатність країни.

Новітній протикорабельний комплекс поставила компанія Proteus Advanced Systems, яка є спільним підприємством двох компаній – ізраїльської Israel Aerospace Industries (IAI) і ST Engineering Land Systems з Сінгапуру.

“Це сучасна система зброї, яка піднімає військово-морський потенціал Естонії на абсолютно новий рівень. Високотехнологічний ракетний комплекс є частиною нашої комплексної стратегії берегової оборони, вона охоплює дальністю стрільби майже все Балтійське море”, – розповіли у естонському центрі оборонних інвестицій.

Наголошується, що ракетна система Blue Spear (5G SSM) є найсучаснішою та інноваційною системою озброєння у Силах оборони Естонії, яка здатна працювати в будь-яких погодних умовах, вдень і вночі, що дає змогу уражати загоризонтні, рухомі та нерухомі цілі на морі. Максимальна дальність стрільби комплексу становить 290 км.

Для застосування ракетного комплексу в Естонії створять дивізіон берегової оборони. Частина військовослужбовців нового підрозділу вже пройшла навчання.

Ракета Blue Spear для пошуку цілей використовує активну радіолокаційну головку самонаведення у поєднанні з супутниковою навігацією, ракета також має надійну систему зв’язку, стійку до засобів радіоелектронної боротьби противника.

Нагадаємо, що уряд Естонії прийняв рішення про закупівлю ракетної системи у 2020 році.

Контракт між Естонським центром оборонних інвестицій і компанією Proteus Advanced Systems було укладено в 2021 році.

Сторони не розголошують вартість та кількість закуплених ракетних комплексів.

У проєкті також бере участь естонська оборонна компанія Pro Lift OÜ, яка здійснила переобладнання транспортних засобів для розміщення протикорабельної ракетної системи Blue Spear (5G SSM).

Балтія Естонія Європа Закупівлі Протикорабельні ракети (ПКР) Світ