fbpx
Естонія збудує 600 бункерів для стримування ймовірної російської агресії

Естонія збудує 600 бункерів для стримування ймовірної російської агресії

Балтія Естонія НАТО Російська агресія

Естонський уряд вирішив збудувати лінію оборони з приблизно 600 бетонних бункерів для відбиття ймовірної російської агресії.

Про це повідомляє видання Postimees.

Будівництво лінії оборони буде відбуватися на східних кордонах держави, а саме в регіоні Іда-Вірумаа і на південному сході Естонії, деякі укріплення будуть збудовані біля Чудського озера.

Міністри оборони країн Балтії на зустрічі в Ризі домовилися, що аналогічну оборонну зону на східному кордоні створять також Латвія і Литва. Для НАТО Естонія, Латвія і Литва – це одна оперативна зона.

За словами радника віцеканцлера Міністерства оборони Кайдо Тійтуса, об’єкти фізичного захисту на кордоні потрібні для того, щоб у разі потреби захистити територію Естонії з першого метра.

«Росія є і буде найбільшою загрозою безпеці Естонії. Війна в Україні знизила наступальну міць Росії, але, за різними оцінками, вона готова відновити її протягом двох-трьох років. Ми повинні бути готові і зробити ціну нападу на Естонію для Росії якомога вищою», – сказав Тійтус.

Він додав, що об’єкти оборони необхідні на випадок можливого нападу, щоб затримати противника на кордоні і дати союзникам час прийти на допомогу.

Бункери захистять військових від вогню противника й осколків снарядів. Умовою міцності бункера, що зводиться, є те, що він повинен витримувати пряме влучання 152-мм снарядів.

Кожен бункер розрахований на десять осіб. Розмір бункера становить 30-35 квадратних метрів, він спроєктований таким чином, щоб підрозділ міг протистояти противнику протягом більш тривалого періоду часу.  Також бункери мають бути оснащені спальним місцем.

Естонські Сили оборони заготують “зуби дракона”, колючий дріт та міни, які будуть зберігатися недалеко від рубежів оборони.

Будівництво бункерів вимагає угод із землевласниками та співпраці з місцевими громадами. Очікується, що Міноборони почне спілкуватися з місцевими жителями з приводу створення пунктів найближчими тижнями.

Оборонне відомство планує дозволити використовувати бункери землевласникам у якості підсобних приміщень після підписання відповідного договору. Встановлення бункерів почнеться в першій половині наступного року.

Кожному бункеру буде приданий підрозділ, який за нього відповідатиме, але у бункерів не буде постійної охорони.  Очікується, що будівництво бункерів обійдеться приблизно в 60 мільйонів євро.

Варто зазначити, що місткість бункерів перевищує чисельність Сухопутних військ Естонії у мирний час, для повного комплектування такої лінії оборони необхідно провести мобілізацію.

Тож найімовірніше, така кількість бункерів будується з розрахунком на контингент країн-членів НАТО в Балтійському регіоні.

Балтія Естонія НАТО Російська агресія