fbpx
Філіппіни розірвали угоду з Росією про купівлю гелікоптерів – AP

Філіппіни розірвали угоду з Росією про купівлю гелікоптерів – AP

Авіація Азія Гелікоптери Закупівлі Ми-8/17/171 ПС Філіппін Росія Світ Філіппіни

Росія втратила чергового покупця для своєї військової авіатехніки.

Про це пише AP.

Уряд Філіппін скасував угоду про закупівлю 16 російських багатоцільових військово-транспортних вертольотів Ми-17 через побоювання запровадження проти країни американських санкцій, заявили філіппінські чиновники.

Колишній міністр оборони Делфін Лорензана заявив у вівторок, що він, ще перебуваючи на посаді, розірвав угоду вартістю 227 млн доларів минулого місяця, і тодішній президент країни Родріго Дутерте схвалив це рішення перед тим, як залишив посаду глави держави 30 червня.

«Ми можемо зіткнутися з санкціями (Ред. – США)», – сказав Лорензана, описуючи способи, якими Вашингтон може висловити своє невдоволення, якщо Філіппіни продовжать угоду через загострення “конфлікту” США з Росією.

Ми-17В5 на озброєні армії Індонезії Фото з відкритих джерел

За його словами, американські служби безпеки знали про рішення Маніли і могли запропонувати подібні важкі вертольоти для військового використання Філіппін.

Згідно з підписаним у листопаді контрактом про купівлю Ми-17, першу партію багатоцільових гелікоптерів планувала поставити російська “Совтехноекспорт” приблизно через два роки. Замовлення російських гелікоптерів було анонсовано міністром оборони Філіппін минулого року, щоправда тоді не уточнювали про, яку саме угоду ідеться.

Перед цим у Повітряних силах Філіппін оголошували можливість придбання гелікоптерів у рамках зусиль по розширенню свого гелікоптерного парку.

«Також перший внесок за важкі гелікоптери, я думаю, скоро буде сплачено, щоб у нас був важкий гелікоптер, Ми-17, російський», – заявив у кулуарах церемонії вступу на посаду нового командувача Повітряних сил Філіппін генерал-майор Коннора Ентоні Канлас.

Тоді посадовці не назвали бажану кількість гелікоптерів, що хочуть замовити для Повітряних сил Філіппін.

Ми-17 Збройних сил Мексики. Фото з відкритих джерел

У 2019 була інформація про зацікавленість Повітряних сил Філіппін у придбанні 16 гелікоптерів Ми-17. Після того Росію та Улан-Уденський авіаційний завод відвідувала делегація з Філіппін.

Ми-17 – експортна назва радянського багатоцільового гелікоптера Мі-8МТ, розроблений ОКБ М. Л. Міля на початку 1960-х років. Наймасовіший вертоліт з двома двигунами у світі, один з наймасовіших гелікоптерів в історії авіації.

Авіація Азія Гелікоптери Закупівлі Ми-8/17/171 ПС Філіппін Росія Світ Філіппіни