fbpx
Фінляндія готує 14-ту оборонну допомогу Україні

Фінляндія готує 14-ту оборонну допомогу Україні

Військова допомога Європа Україна Фінляндія

Уряд Фінляндії розпочав підготовку чотирнадцятого пакета військової допомоги Україні.

Про це розповіла прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін під час брифінгу в Києві.

Нещодавно Фінляндія ухвалила рішення щодо тринадцятого пакета допомоги із засобами для оборони, включно з важким озброєнням.

Фінляндія вже надала Україні військову допомогу на €750 млн і готує чотирнадцятий пакет.

«Наша військова підтримка сьогодні сягає 750 млн євро та робить Фінляндію одним із найбільших постачальників зброї до України», – розповіла Санна Марін.

Бронетранспортер (БТР) XA-180 в ЗСУ. Грудень 2022. Фото: Командування морської піхоти

Військові Фінляндії також тренують бійців Збройних Сил України як учасники європейської коаліції та дуже скоро робитимуть це у межах тренувальної місії ЄС.

«Ми вже готуємо наш чотирнадцятий пакет військової допомоги», – розповіла прем’єр-міністерка.

Марін зазначила, що уважно вислухала президента Володимира Зеленського, який поінформував її про потреби армії та довгострокові потреби України.

Вона також підкреслила, що Європа має розробити сильну й ефективну оборонну індустрію, яка б змогла постачати засоби оборони Україні в майбутньому, передусім снаряди.

За її словами, про це йтиметься на наступному зібранні Європейської ради.

Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін та Президент України Володимир Зеленський. Березень 2023. Україна. Фото: Офіс Президента України

Нагадаємо, у лютому стало відомо, що у рамках «танкової коаліції» Фінляндія надасть Україні три машини розмінування Leopard 2R, а також подбає про навчання з їхнього використання та обслуговування.

Також у березні уряд Фінляндії надав Естонії дозвіл на реекспорт в Україну причіпних гаубиць Д-30. Естонія потребувала цього дозволу, оскільки йдеться про зброю, яку вона придбала у Фінляндії. Також для цього реекспорту був потрібен і дозвіл Німеччини, у якої свого часу Фінляндія отримала зброю.

Військова допомога Європа Україна Фінляндія