fbpx
Фонд “Повернись живим” передав перший комплекс SHARK артилеристам

Фонд “Повернись живим” передав перший комплекс SHARK артилеристам

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Військова допомога Волонтери Закупівлі Повернись живим ТОВ «Укрспецсистемс»

Благодійний фонд “Повернись живим” передав перший з 25 комплексів SHARK в одну з артилерійських бригад ЗСУ.

Про це повідомили у пресслужбі фонду.

Комплекс складається з автомобіля Torsus від Pulsar Expo з наземною станцією управління та двох БпЛА з пусковою установкою від Ukrspecsystems.

Військові проходять навчання перед тим, як починатимуть роботу з новою технікою.

Це рішення, яке ми реалізовуємо, воно в значній мірі унікальне, оскільки поєднує не просто безпілотний комплекс, а останні напрацювання в безпілотній авіації від українських виробників та повнопривідну машину і це все поєднане між собою в абсолютно автономну працюючу систему. Плюс пакет підготовки екіпажу, який буде працювати на комплексі“, – сказав Тарас Чмут, директор фонду “Повернись живим”.

У рамках проєкту “ОКО ЗА ОКО” планують придбати:

  • 75 БпЛА від Ukrspecsystems (50 основних БпЛА і ще 25 для оперативної заміни втрачених);
  • 25 Torsus від Pulsar Expo, спеціально обладнаних пунктами управління;
  • 25 пускових установок.
БпЛА SHARK придбані в рамках проєкту "Повернись Живим" та компанії "ОККО", березень 2023 Кадр з відео

Цей безпілотник є досить РЕБостійким, його зв’язок дуже важко задавити, і при цьому він може гарантовано літати на радіус в 60 км. Це радіус, коли в нього є впевнений онлайн-зв’язок. Знаходиться в повітрі до 4 годин. Крім того, він має дуже класний софт, який може трекати об’єкти в онлайні, дозволяє калібрувати інерційну систему таким чином, щоб він міг повертатися навіть в умовах повного подавлення РЕБом. Має автоматизований зліт, автоматизовану посадку“, – каже «Глєб», старший інструктор безпілотного напрямку в “Повернись живим”.

Автомобіль підвищеної прохідності – це і є пункт управління комплексом. Він був розроблений спеціально під цей проєкт.

Тут знаходиться повноцінних два робочих місця для двох пілотів, в комплекс входить два літаки. Один літак може перебувати в повітрі, другий тим часом заряджатись, потім перший сідає, другий злітає і заряджається. Хлопці так само по черзі можуть відпочивати, у них тут створені всі умови для повноцінної роботи“, – розповів Андрій Римарук, керівник військового департаменту “Повернись живим”.

Робоче місце оператора БпЛА у пункті управління на базі автомобіля Torsus, березень 2023 Кадр з відео

У багажному відсіку автомобіля зберігається два літаки, мачта та все необхідне для роботи. Авто має як автономне, так і зовнішнє живлення.

У компанії “ОККО” вважають, що завершать збір на всі 75 БпЛА за місяць.

Цей проєкт системний, масштабний. Саме реалізація таких масштабних проєктів може шось кардинально допомогти“, – сказав Василь Даниляк, CEO групи компаній “ОККО”.

БпЛА SHARK перед пуском, березень 2023 Кадр з відео

У фонді зазначили, що реалізація саме таких проєктів є рольовою моделлю для залучення інших бізнесів до співпраці з “Повернись живим”.

Для повної реалізації проєкту необхідно зібрати 325 млн гривень. Наразі акумульовано понад 286 млн гривень.

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Військова допомога Волонтери Закупівлі Повернись живим ТОВ «Укрспецсистемс»