fbpx
Франція замовить додаткові бронемашини Jaguar та Griffon

Франція замовить додаткові бронемашини Jaguar та Griffon

Бронетехніка Європа Закупівлі Світ Франція

Франція замовить додаткові 130 колісних бронемашин для заміни бронетехніки, що передається Україні.

Про це повідомляють французькі медіа.

Міністерство збройних сил Франції планує замовити 38 Jaguar та 92 Griffon.

Ця бронетехніка має прийняти на заміну французьким колісним бронемашинам AMX-10RC та бронетранспортерам (БТР) VAB, які Франція постачає до України.

Бронемашина AMX-10RC французьких військових. 2022 рік. Фото: NATO

Ця техніка надається ЗСУ для оснащення військових підрозділів, що протистоять російському повномасштабному вторгненню.

Нижня палата парламенту Франції має розглянути поправки до законопроєкту про військові програми на 2024-2030 роки. У тексті документу йдеться про плани уряду сформувати до 2030 року парк із 238 бронемашин Jaguar. У першій версії тексту йшлося про 200 одиниць техніки.

Також Франція планує мати у війську 1437 бронемашин Griffon у 2030 році, раніше йшлося про 1345 одиниць.

Наприкінці 2023 року в французькій армії планують мати 60 Jaguar та 575 Griffon, ця техніка була замовлена раніше.

Бойова розвідувальна машина Jaguar

Jaguar EBRC (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat) – бойова машина розвідки з колісною формулою 6х6, створена компаніями Nexter, Renault Trucks Defense і Thales за програмою EBMR Scorpion (Engin Blindé Multi-Roles – Armoured Multi-roles Vehicles – Броньована багатоцільова машина) французької армії. Ці бойові машини у французькій армії замінять бронемашини AMX-10RC, ERC-90 Sagaie і VAB Hot.

Jaguar оснащений двомісною баштою 40 CTAS, яка озброєна однією 40-мм гарматою CTC з максимальною дальністю стрільби 1500 м. Вона може вести вогонь боєприпасами кількох типів, включаючи навчальні, оперенні бронебійно підкаліберні снаряди, фугасні снаряди загального призначення та осколково-фугасні. Швидкострільність гармати становить 200 пострілів за хвилину, кут наведення – до 45 градусів. Бронювання машини виконано за стандартом STANAG 4569 4‐го рівня, що забезпечує захист від вогню бронебійними кулями калібром 14,5х114 мм, уламків артилерійських снарядів калібру 155мм з відстані 30м і захист від вибуху 10 кг тротилу під колесом.

Збройні сили Франції у січні 2022 року отримали першу партію з 20-ти бойових розвідувальних машин Jaguar.

Бронемашина Griffon

Griffon VBMR – бронемашина з колісною формулою 6×6, який випускається в п’яти модифікаціях. Його озброєння складається з дистанційно керованого бойового модуля з кулеметом калібру 12,7 або 7,62-мм (або  40-мм автоматичного гранатомета). Згідно з контрактом EBMR, багатоцільовий броньований автомобіль Griffon замінить бронетранспортер VAB 4×4, який зараз знаходиться на озброєнні французької армії. Основна роль Griffon VBMR полягає у забезпеченні французької армії новим броньованим транспортним засобом для перевезення військ з високим рівнем захисту та мобільності.

Бронетехніка Європа Закупівлі Світ Франція