fbpx
General Atomics пропонує продати Україні безпілотники Reaper MQ-9 за 1 долар – WSJ

General Atomics пропонує продати Україні безпілотники Reaper MQ-9 за 1 долар – WSJ

General Atomics MQ-9 Reaper Війна з Росією Військова допомога США Україна

Компанія General Atomics пропонує Україні придбати 2 безпілотники Reaper MQ-9 за 1 долар. Водночас Київ має витратити близько 10 мільйонів доларів на підготовку та доставку літаків в Україну та близько 8 мільйонів доларів щороку на технічне обслуговування.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Видання отримало лист-пропозицію, який керівництво General Atomics передало представникам посольства України в США.

За інформацією журналістів, пропозиція також включає наземну станцію управління безпілотниками.

Але ні Білий дім, ні український уряд ще не коментували цю інформацію.

Представник General Atomics теж сказав, що компанія не може коментувати конкретні угоди. Разом з тим вірить, що “Україні потрібні такі можливості, як Reaper, і найближчим часом”.

General Atomics обговорювала потреби українських збройних сил з їхнім урядом протягом багатьох місяців і продовжує підтримувати їх будь-яким можливим способом“, — сказав К. Марк Брінклі, речник General Atomics.

Вперше про готовність передати Україні розвідувально-ударні дрони компанія General Atomics повідомила ще у квітні 2022 року.

Після цього кілька разів з’являлася інформація про імовірну передачу дронів Україні. Проте далі цих повідомлень справа не пішла, оскільки таке постачання має схвалити Білий дім.

MQ-9A Block V Reaper. Фото: General Atomics

У листопаді 2022 журналісти WSJ з посиланням на власні джерела повідомили, що США відмовилися від постачання цих БПЛА Україні.

Та спроби реалізувати передачу не припинилися – група сенаторів від Демократичної та від Республіканської партії звернулася до адміністрації Байдена з проханням переглянути рішення щодо передачі Україні безпілотників MQ-1C Gray Eagle.

General Atomics MQ-9 Reaper Війна з Росією Військова допомога США Україна