fbpx
HIMARS: українські екіпажі розповіли про результати першого тижня застосування

HIMARS: українські екіпажі розповіли про результати першого тижня застосування

M142 HIMARS Артилерія Війна з Росією РСЗВ

Українські екіпажі РСЗВ M142 HIMARS розповіли американським журналістам про результати застосування системи у перший тиждень. Нагадаємо, що перша інформація про їх використання з’явилася 25 червня.

Як пише видання The Wall Street Journal “лейтенант Коваль”, член екіпажу однієї з чотирьох машин HIMARS, розповів про першу атаку. Тоді був обстріляний штаб російської армії в Ізюмі, який вони розмістили в одній з міських шкіл. За даними української розвідки загинули 17 російських військових, у тому числі полковник та два майори. Ще 20 росіян отримали поранення.

Ще через кілька днів екіпаж Коваля обстріляв казарми росіян в яких спала велика кількість військовослужбовців.

Під час третьої атаки працювали одночасно всі чотири HIMARS. Вони випустили 24 ракети по позиціях росіян в одному і тому ж районі.

Четверта атака була по складу боєприписів у місті Зимогор’я.

Ми мріємо мати боєприпаси більшої дальності для HIMARS, щоб вражати важливіші цілі“, – сказав журналістам лейтинант Коваль.

Українські екіпажі працюють переважно вночі, щоб мінімізувати можливість бути виявленими російськими безпілотниками. Якщо працюють одночасно чотири машини – то з різних позицій. Введення координат цілей та пуск займає менше хвилини. Через кілька хвилин машини на великій швидкості залишають позиції.

Видання The Washington Post також поспілкувалося з одним з екіпажів M142. За словами військового з позивним “Мороз” HIMARS дав більше свободи у виборі позицій. Оскільки військові впевнені у тому, що завдяки супутниковій навігації ракета влучить точно в ціль, то вони вже не бояться, що на траекторії польоту можуть бути населені пункти і ракета спрацює нештатно.

За словами українського військового реальне відхилення при влучанні ракет HIMARS менше метра.

У мене немає жодного сумніву щодо того, що ми влучимо. Я знаю, що ракета влучить в ціль, бо вона керується супутником“, – сказав “Мороз”.

Він також розповів, що вражений швидкістю, яку реально може розвивати шасі РСЗВ – до 100 км/год. Інша особливість – система стріляє досить тихо порівняно з радянськими аналогами.

Журналісти відзначили, що на борту машини вже нанесено три позначки за результативні влучання. “Насправді їх шість, ми просто не мали часу нанести інші“, – пояснив боєць з позивним “Кузя”.

Українські екіпажі висловили думку, що мінімальна потреба ЗСУ в HIMARS – щонайменше 50 пускових установок, для того, щоб батареї по 4 машини могли працювати на кожній важливій ділянці нинішнього фронту.

 

 

M142 HIMARS Артилерія Війна з Росією РСЗВ