fbpx
Інтерпол оголосив у розшук двох росіян за вибух у Бейруті

Інтерпол оголосив у розшук двох росіян за вибух у Бейруті

Близький Схід Інтерпол Ліван Росія Світ

Інтерпол оголосив у розшук двох росіян за вибух у Бейруті, що стався у серпні 2020 року.

Про це пише DW з посиланням на ліванське видання NNA.

За запитом генпрокурора Лівану розшукуються колишній капітан і власник судна, що привезло в порт Бейрута вантаж нітрату амонію, а також португалець, який оглядав вантаж.

Йдеться про Ігоря Гречушкіна, Бориса Прокошева та португальця Жоржі Мануела Нема Морейру. «Червоні повідомлення» стосовно них видано за запитом генпрокурора Лівану Гассана Хурі.

Прокошев був капітаном судна Rhosus, коли воно зайшло в порт Бейрута в 2013 році, а російський бізнесмен Гречушкін, що проживає на Кіпрі, – власником судна. Воно доставило в порт Бейрута вантаж нітрату амонію, що й вибухнув згодом. Жоржі Мануела Нема Морейру займається торгівлею нітратами і в 2014 році оглядав вантаж судна.

Вибух у Бейруті. Серпень 2020. Фото з відкритих джерел

Так зване «червоне повідомлення» Інтерполу (Red Notice) фактично становить запит про розшук і тимчасове затримання вказаної особи з перспективою її екстрадиції. Направити такий запит може будь-яка країна – член Інтерполу або міжнародний трибунал на підставі чинного національного ордера на арешт.

Сам Борис Прокошев заявив російським ЗМІ, що не вважає себе винним у вибуху і буде відстоювати свої інтереси. За його словами, портові служби мали копії документів на вантаж, були повідомлені щодо небезпек, а спроб вивезти його не здійснювали.

Вибух в Бейруті

Судно під прапором Молдови Rhosus, на борту якого містилося 2750 тонн нітрату амонію, в листопаді 2013 року прямувало з Грузії в Мозамбік і з технічних причин зробило зупинку в Бейруті.

Тут судно затримали, а небезпечний вантаж перевезли на склад, розташований на території порту. У 2018 році Rhosus затонув.

В результаті вибуху нітрату амонію з судна Rhosus в порту Бейрута 4 серпня 2020 року загинули майже 200 осіб, ще кілька тисяч були поранені.

Зберігання селітри в порту Бейрута

Вибух також спричинив значні руйнування в місті. У Лівані у справі про вибух заарештовано 25 осіб, в тому числі високопоставлених працівників бейрутського порту і митниці, а також сирійських працівників, які за кілька годин до вибуху проводили зварювальні роботи в порту. Також через цей інцидент у відставку пішов тодішній уряд країни.

Близький Схід Інтерпол Ліван Росія Світ