fbpx
Іран не став спростовувати можливу допомогу Росії з розвідкою з нового супутника

Іран не став спростовувати можливу допомогу Росії з розвідкою з нового супутника

Азія Близький Схід Іран Космос Росія Світ Супутник

9 серпня Росія має намір на замовлення Ірану підняти на орбіту розвідувальний супутник.

Джерела видання The Washington Post у Західних розвідувальних службах повідомили, що супутник також використовуватиметься для стеження за Україною на користь Росії.

Новий супутник, який Росія наступного тижня готується запустити для Ірану, суттєво покращить спроможність Тегерана стежити за військовими цілями на Близькому Сході, але спершу Москва має намір використовувати космічний апарат для підтримки власних воєнних дій в Україні“, – розповідають джерела у розвідці.

Зазначається, що “Роскосмос” планує здійснити запуск 9 серпня із космодрому “Байконур”, виконавши угоду з Іраном, перемовини щодо якої тривали чотири роки.

Росія погодилася збудувати та запустити систему Канопус-5, до складу якої входитиме камера високої роздільної здатності, що дасть Тегерану безпрецедентні можливості, в тому числі майже постійного моніторингу чутливих об’єктів в Ізраїль та Перській затоці“, – йдеться у повідомлені джерел.

Ілюстрація зі супутником

Заявлено, що доступ до супутника Іран отримає не одразу: “Росія, якій не вдається досягти своїх військових цілей під час п’ятимісячного наступу в Україні, повідомила Тегеран, що планує кілька місяців чи довше використовувати супутник, аби покращити власне стеження за військовими цілями у цьому конфлікті“.

Камера нового космічного апарата має роздільну здатність 1,2 метра. Це суттєво менше, ніж можливості американських розвідувальних супутників та сучасних комерційних провайдерів супутників знімків, утім навіть це суттєво покращить чинні спроможності Ірану.

Відповідь Ірану

Космічне агентство Ірану заявляє, що керування супутником здійснюватимуть виключно іранські фахівці, але не стало спростовувати можливу допомогу Росії з розвідкою.

Таку інформацію оприлюднило іранське державне агенство IRNA.

Супутник дистанційного зондування Землі Хайям, який запустять за допомогою ракети-носія Союз-2.1б з космодрому Байконур 9 серпня належить Ірану“, – йдеться в повідомленні з посиланням на Іранське космічне агентство.

Ракета-носій Союз-2.1б. 2020 рік. Фото: ЗМІ РФ

Наголошується, що всі розпорядження, пов’язані з керуванням та експлуатацією цього супутника, виконуватимуться і віддаватимуться відразу після запуску іранськими фахівцями, які “базуються на космічних базах, що належать міністерству зв’язку та інформаційних технологій, на території Ісламської Республіки Іран”.

Крім того, додали в агентстві повідомлення, що з’явилися в деяких ЗМІ про використання знімків цього супутника у військових цілях інших країн, не відповідають дійсності.

Азія Близький Схід Іран Космос Росія Світ Супутник