fbpx
Іранський БПЛА уразив нафтовий танкер біля берегів Оману

Іранський БПЛА уразив нафтовий танкер біля берегів Оману

Shahed-136 Авіація БпА (Безпілотні апарати) Ізраїль Іран Світ Тероризм

Іранський безпілотник-камікадзе уразив нафтовий танкер, пов’язаний із ізраїльським мільярдером. Інцидент стався біля узбережжя Оману й на тлі загострення напруженості з Іраном.

Про це повідомляє видання Associated Press.

Атака безпілотника на нафтовий танкер Pacific Zircon під прапором Ліберії сталася ввечері 15 листопада, повідомив Associated Press один із представників оборони Близького Сходу. Чиновник не мав повноважень публічно обговорювати напад і говорив на умовах анонімності.

Pacific Zircon управляється сінгапурською компанією Eastern Pacific Shipping, кінцевий бенефіціар якої – ізраїльський мільярдер Ідан Офер.

У заяві компанії Eastern Pacific Shipping йдеться про те, що судно Pacific Zircon перевозило нафту й було «уражено снарядом» приблизно за 150 миль (240 кілометрів) від узбережжя Оману.

«Ми підтримуємо зв’язок із судном, наразі немає повідомлень про травми чи забруднення нафтою. Весь екіпаж у безпеці», – повідомили в компанії. «Є деякі незначні пошкодження корпусу судна, але немає розливу нафти або проникнення води».

Ізраїльський чиновник, який зв’язався з Associated Press на умовах анонімності, щоб повідомити неоприлюднені подробиці інциденту, сказав, що, схоже, Іран здійснив атаку за допомогою вибухового дрона Shahed-136. Раніше Іран поставив ці безпілотники до Росії і вона використовує їх для ударів по цивільній інфраструктурі України.

Хоча досі ніхто не взяв на себе публічної відповідальності за атаку біля берегів Оману, підозра одразу впала на Іран. Тегеран та Ізраїль ведуть багаторічну гібридну війну на Близькому Сході, під час якої деякі атаки безпілотників були спрямовані на пов’язані із Ізраїлем судна, що подорожували регіоном.

Торбйорн Солтведт, аналітик компанії Verisk Maplecroft з аналізу ризиків, заявив, що атака «не стала несподіванкою».

«Ризик атак на судноплавство та енергетичну інфраструктуру в регіоні зростає в основному через відсутність прогресу в американсько-іранській ядерній дипломатії та рішення Вашингтона застосувати подальший санкційний тиск на Іран», — сказав він.

Shahed-136

Shahed-136 – дрон-камікадзе оборонно-промислового комплексу Ірану. У 2021 році в Ірані вперше показали пускову установку на вантажівці для залпового пуску іранських баражуючих боєприпасів Shahed-136. Контейнери із такими дронами можна легко поставити не тільки на вантажівки, а й на вагони залізничних потягів, різні кораблі та інші пересувні засоби.

Імовірно, ефективна дальність польоту Shahed-136 становить близько 1000 км з можливістю доставляти бойову частину вагою 50 кг. Максимальна висота польоту БПЛА становить 4000 м, крейсерська швидкість – 180 км/год. БПЛА моснащений бензиновим двигуном MD 550.

Система наведення БПЛА — інерціальна. Дрон має дельтаподібне трикутне крило, загальну масу 200 кг, загальну довжину 3,5 м та розмах крил – 2,5 м. Маса осколково-фугасної бойової частини становить 40-50 кг.

Shahed-136 Авіація БпА (Безпілотні апарати) Ізраїль Іран Світ Тероризм