fbpx
Іспанія замовила ракетні комплекси SILAM

Іспанія замовила ракетні комплекси SILAM

Артилерія Балістичні ракети Європа Іспанія РСЗВ РСЗВ PULS Світ

Іспанські урядовці випадково опублікували засекречений контракт на придбання ракетних комплексів SILAM та балістичних ракет малої дальності.

Про це повідомляє видання Іnfodefensa з посиланням на опубліковані документи.

Міністерство оборони опублікувало контракт на придбання ракетних комплексів SILAM у відкритому реєстрі урядових контрактів. Однак вже через дві години документ було видалено з поясненням “Оголошення опубліковано помилково”.

Згідно з документом, Іспанія закупить дивізіон із 12 пускових установок, а також тактичні балістичні ракети із дальністю до 300 кілометрів.

Ракетна програма Іспанії

Ракетна рограма SILAM – один із головних пріоритетів іспанської армії, яка втратила свій ракетний потенціал більше десяти років тому після зняття з озброєння реактивної системи залпового вогню Teruel, розробленої ще у 80-х роках.

Згідно данними, опублікованими оборонним відомством, бюджет програми складає близько 700 мільйонів євро. Проте загальна вартість ракетних систем, супутнього обладнання та боєприпасів в ньому становить лише 414,2 мільйонів євро.

Ще 2 мільйони євро виділено на інтеграцію ракетних комплексів у систему командування та управління Talos, яка використовується іспанськими артилерійськими підрозділами.

Програма передбачає придбання:

  • 16 пускових установок SILAM
  • 288 ракет з дальністю 35 км (144 уламкових та 144 проникаючих)
  • 112 ракет з дальністю 150 км (56 уламкових, 56 проникаючих)
  • 64 ракети з дальністю 300 км (32 уламкових, 32 проникаючих)
  • 216 навчальних ракет з дальністю від 7 до 15 км.
Перспективна іспанська РСЗВ SILAM на виставці Feindef в Іспанії, 17 травня 2023 року. Фото: Мілітарний.

Згідно з плановим графіком, поставки пускових установок і навчальних ракет розпочнуться у 2024 році, а боєприпаси надійдуть в 2025 році. Останні партії ракет армія має отримати у 2028 році.

Ракетний комплекс SILAM

SILAM (Sistema de Lanzacohetes de Alta Movilidad) – це локалізована версія ізраїльської мультикаліберної пускової установки PULS від компанії Elbit Systems на шасі армійської вантажівки Iveco 8х8.

На пусковій установці РСЗВ PULS розміщуються 2 контейнери, які можуть включати 10 ракет AccuLAR-160 калібру 160 мм та дальністю до 40 км, 4 керовані ракети EXTRA калібру 306 мм та дальністю до 150 км або 2 балістичні ракети малої дальності Predator Hawk калібру 370 мм і дальністю до 300 км.

Реактивні боєприпаси Accular, Extra та балістична ракета малої дальності Predator Hawk на виставці Feindef, Іспанія, 17 травня 2023 року. Фото: Мілітарний.

Іспанські компанії Escribano та Expal, які ведуть проєкт, досягли угоди з Elbit про передачу технології для виробництва PULS в середині країни.

Договір включає розгортання виробництва механічних деталей, гідравліки та електронних систем пускової установки, контейнерів і стабілізаторів, а також елементів бронезахисту на потужностях компанії Escribano. Тим часом Expal освоїть виробництво ракет.

Проєкт також передбачає створення місцевого сервісного центру для обслуговування систем в Іспанії протягом усього її життєвого циклу.

Артилерія Балістичні ракети Європа Іспанія РСЗВ РСЗВ PULS Світ