fbpx
Іспанські компанії нарощують виробництво боєприпасів 

Іспанські компанії нарощують виробництво боєприпасів 

Артилерія Боєприпаси Виробництво боєприпасів Європа Іспанія Світ

Головні іспанські виробники боєприпасів збільшують виробництво артилерійський та малокаліберних снарядів.

Про це повідомляє видання InfoDefensa.

Через початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну, іспанські виробники які є дочірніми компаніями іноземних концернів почали отримувати інвестиційні пакети для розширення виробництва найважливіших боєприпасів як, для європейських країн, так і для України.

Іспанська Expal, яка наразі належить німецькому концерну Rheinmetall розширює виробництво артилерійських снарядів у калібрі 155-мм як для потреб країн НАТО, для поповнення загальних запасів та створення резервів, так і для України, яка потребує великої кількості снарядів у цьому калібрі.

Таким чином, наразі Expal повністю завантажена третім рамковим контрактом від Німеччини на постачання 100 тисяч артилерійських снарядів, які будуть повністю передані Україні

Виконання замовлення розпочнеться у 2023 році, з передачею декількох десятків тисяч снарядів, інша кількість буде передана у 2024 році.

Рамкові угоди, є частиною одного великого контракту підписаного між Бундесвером та компанією Rheinmetall у 2019 році, на виробництво артилерійських снарядів калібру 155-мм до 2029 року.

Разом з Expal, велике замовлення було розміщене і з компанією FMG, яка спеціалізується на виробництві 105-мм танкових снарядів, які можуть використовуватись технікою з британською гарматою L7, а також французькі AMX-10RC.

Також великий контракт був укладений і з компанією PWF в Паленсії, яка належить норвезькій Nammo, і спеціалізується на виробництві боєприпасів невеликого калібру до автоматичних гвинтівок 5.56, кулеметів 7,62-12,7, а також автоматичних гармат швейцарського виробництва GDF, які використовують калібр 35 мм.

Rheinmetall поглинула виробника снарядів Expal

Збільшення виробництва артилерійських снарядів пов’язане з критично низькими запасами снарядів калібру 155-мм  у країн НАТО, які активно передають їх України. Крім того, через подібний дефіцит деякі генерали закликають до швидкого розв’язання проблеми.

Так, наприклад, генерал канадської армії Уейн Ейр у своєму виступі в парламенті Канади виступив з доповіддю, де назвав запаси 155-мм артилерійських кризовими, і зазначив, що якщо так продовжиться й надалі, деяким країнам НАТО потрібно буде використовувати останні їх залишки для навчань.

І це не дивно, бо за повідомленнями канадських посадовців, Україна в день вистрілює близько 5 тисяч артилерійських снарядів. Своєю чергою, генерал розкритикував недостатні інвестиції у закупівлю снарядів, та невелику заповненість складів, через що наразі й виникають такі проблеми.

Місячна кількість вироблених 155-мм снарядів у Канаді становила близько 4 тисяч одиниць у 2022 році, а головним виробником виступає General Dynamics Ordnance and Tactical Systems Canada (GDOT-C). З 22 лютого 2023 року, в Канаді не виготовили жодного артилерійського снаряда, що підриває безпеку країни.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, у НАТО вже мають контракти на 2,4 млрд євро на виробництво ключових боєприпасів.

DM121

Уламковий-фугасний артилерійський снаряд

Загальна інформація

Виробник

Rheinmetall Waffe Munition (Німеччина)

Рік створення

1998

Рік прийняття на озброєння

2003

Технічні характеристики

Вага снаряду

43.5 кг

Довжина

875 мм

Маса вибухової речовини

11.4 кг

Тип вибухової речовини

PBX

Максимальна дальність стрільби

Гармата довжиною 39 калібрів - 24,7 км
Гармата довжиною 52 калібрів - 30.3 км

Початкова швидкість снаряда

Гармата довжиною 39 калібрів - 820 м/с
Гармата довжиною 52 калібрів - 945 м/с

Детонатор

Миттєвої дії або з затримкою.

Артилерія Боєприпаси Виробництво боєприпасів Європа Іспанія Світ