fbpx
Канада розгорнула танки в Латвії

Канада розгорнула танки в Латвії

Бронетехніка Європа Канада Латвія НАТО Світ Танк Leopard 2

Канада завершила розгортання танків Leopard 2 на території Латвії для підсилення боєздатності сил НАТО у Східній Європі.

Про це повідомляють канадські медіа з посиланням на міністерство оборони Канади.

Про заплановане розгортання було оголошено в червні, коли тодішній міністр оборони Аніта Ананд заявила, що танковий підрозділ посилить можливості стримування альянсу НАТО.

10 листопада до Латвії прибув підрозділ у складі 15 танків Leopard 2A4M разом із загоном допоміжного персоналу та супутнім обладнанням.

Leopard 2A4M CAN є канадською модернізованою версією німецького основного бойового танку. Він отримав покращений бронезахист та електроніку.

Зокрема, на машину був встановлений комплект додаткового композитного бронювання на башті, лобовій частині корпусу та бортах, що забезпечує захист від протитанкових гранат, керованих ракет та кінетичних снарядів. Також в танку було доведено протимінний захист до рівня Leopard 2A6.

Оновлені прилади, включно з системою керування вогнем, новими повністю електричними механізмами повороту башти та стабілізаторами гармати. Також було інтегровано електронну систему придушення радіосигналів для захисту від радіокерованих вибухових пристроїв.

Загальна маса Leopard 2A4M CAN зросла до 61,8 тонн. Завдяки двигуну потужністю 1500 к.с. і вдосконаленій системі підвіски він  може розвивати максимальну швидкість приблизно 65 км/год та долати відстань на близько 550 км.

Підсилення на кордоні Латвії

Практика із перекиданням військ та техніки до союзників у напруженому регіоні є нормальною для країн-членів Північноатлантичного альянсу.

Окрім танків на територію Латвії у вересні цього року також були перекинуті мобільні ракетні комплекси М142 HIMARS 321 полку польової артилерії під командуванням 1-ї піхотної дивізії армії США.

В червні минулого року Іспанія в рамках посилення східних кордонів НАТО розгорнула в Латвії батарею зенітного ракетного комплексу NASAMS.

Іспанські ЗРК NASAMS в Латвії ФОТО: NBS

Усі процеси із підсиленням військового угрупування на кордонах пов’язані з вторгненням Росії в Україну та зростаючим напруженням в регіоні.

Бронетехніка Європа Канада Латвія НАТО Світ Танк Leopard 2