fbpx
Катару передані перші F-15QA

Катару передані перші F-15QA

Boeing F-15 Авіабудування Авіація Винищувач Катар Світ США

Катару передані перші багатоцільові винищувачі F-15QA.

Про це повідомила пресслужба Boeing.

Перша партія літаків надійде до близькосхідної країни до кінця цього року після завершення підготовки льотчиків.

Зараз Boeing здійснює технічне обслуговування та логістичну підтримку Повітряних сил Катару під час підготовки льотчиків, яка розпочалася на початку цього року.

Крім того, Boeing до 2024 року створить та експлуатує навчальний центр для підготовки льотного технічного персоналу Повітряних сил Катару на авіабазі Аль Удейд.

Також американська авіакосмічна компанія надаватиме країні запасні частини та матеріально-технічну підтримку після доставки літаків.

Всього компанія Boeing має виготовити 36 винищувачів для Катару. Відповідний контракт вартістю в 12 млрд. доларів був підписаний в червні 2017 року. Перший винищувач F-15QA для Катару піднявся в небо у квітні 2020 року.

Модель F-15QA має на дві більше підвіски для озброєння – загалом 11. Також новий F-15 має сучасну РЛС на основі активної фазованої антенної решітки (мова йде про або AN/APG-82(V)1 or AN/APG-63(V)3), також двигуни F-100-129 від компанії General Electric.

Ударне озброєння багатоцільового винищувача F-15QA на презентації

F-15QA може нести озброєння у двох головних конфігураціях. Якщо мова йде про боротьбу за домінування в повітрі, то набір озброєння складається з ракет «повітря-повітря»: 16 далекобійних ракет AIM-120 та 4 ракет ближньої дії AIM-9X, а також 2 ракети проти РЛС типу HARM. Якщо мова йде про нанесення наземних ударів, то F-15QA може нести 16 бомб GBU-39, 1 бомбу JDAM, 4 ракети AIM-120 та/або AIM-9X для самооборони та 2 підвісних баки для пального.

Boeing F-15 Авіабудування Авіація Винищувач Катар Світ США