fbpx
Катування українців є частиною держполітики РФ – спецдоповідачка ООН

Катування українців є частиною держполітики РФ – спецдоповідачка ООН

Війна з Росією Військовополонені Воєнні злочини ООН Полон Російська агресія Росія Україна Цивільні громадяни

Катування і нелюдське поводження з українськими військовополоненими та цивільними заручниками настільки масові, що свідчить про організовану частину державної політики РФ стосовно України.

Про це заявила спецдоповідачка ООН з питань катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання Еліс Джил Едвардс на пресконференції в Києві, повідомляє Укрінформ.

За її словами, 90% українських військовополонених зазнавали тортур у російському полоні.

Едвардс повідомила, що кількість свідчень про катування та інші види нелюдського поводження з боку представників російської влади щодо цивільних осіб та військовополонених постійно збільшується.

“На мою думку, ці жахливі дії не можуть бути оцінені як випадкові, а скоріше як організована частина державної політики.. з метою залякування, покарання або отримання інформації та зізнань. Я будую цей аналіз на масштабах звинувачень, а також на методах, цілях тортур різних форм”, – сказала вона.

Обмін полоненими

Спецдоповідачка зазначила, що є свідчення про катування струмом, побиття, імітацію страт і утоплення, змушення до перебування у певних позах протягом тривалого часу, погрози зґвалтуванням чи смертю та різні спроби принизити затриманих.

За словами Едвардс, були зібрані свідчення жителів Маріуполя, Київської, Харківської та Херсонської областей.

Цивільні українці свідчили про утримування в тісних підвалах. Крім того, задокументовано втрату ваги одним з військовослужбовців зі 100 до 55 кілограмів за дев’ять місяців полону.

Кілька постраждалих розповіли, що непритомніли від побоїв та ударів струмом, а також про втрату памʼяті внаслідок катувань.

Також, за свідченнями українських військових, які повернулися з російського полону, їхні товариші помирали від побоїв або через погані умови утримання.

Обміни між Україною та Росією відбувається не регулярно. Кожна така подія потребує від української сторони значних зусиль. З початку широкомасштабного російського вторгнення з полону вдалося звільнити понад 2500 українців.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, каже, що дев’ять з 10 звільнених українців розповідають про катування в російському полоні.

Війна з Росією Військовополонені Воєнні злочини ООН Полон Російська агресія Росія Україна Цивільні громадяни