fbpx
Інтенсивність обстрілів російської артилерії неухильно спадає – CNN

Інтенсивність обстрілів російської артилерії неухильно спадає – CNN

Артилерія Боєприпаси Війна з Росією Росія

На одинадцятий місяць російського вторгнення офіційні особи США та України повідомляють, що артилерійський вогонь Росії різко знизився порівняно з початком бойових дій, подекуди на 75%.

Про це повідомляє видання CNN.

Американські та українські чиновники поки що не мають чіткого чи однозначного пояснення цьому явищу. Імовірно, Росія зменшує артилерійські обстріли через обмежені запаси боєприпасів або ж переосмислює власну тактику на фоні успішних українських наступальних операцій.

Раніше експерти говорили про те, що в Росії можуть вичерпатися високоточні боєприпаси: крилаті та балістичні ракети. Але звичайні артилерійські снаряди окупанти не економили.

Проте зараз офіційні представники США заявляють, що різкий спад інтенсивності артилерійського вогню може свідчити про те, що нераціональні масовані артилерійські удари виснажили запаси боєприпасів РФ.

Минулого місяця високопоставлений військовий чиновник США заявив, що Росії дістала зі складів непридатні 40-річні снаряди, оскільки постачання нових боєприпасів скоротилося. Для США використання зношених боєприпасів, а також звернення Кремля до таких країн, як Північна Корея та Іран, стали ознакою зменшення запасів озброєння в Росії.

Обмеження витрат боєприпасів і нижча скорострільність, схоже, стали відхиленням від російської військової доктрини, яка традиційно передбачає інтенсивний обстріл квадратів масованим артилерійським і ракетним вогнем. Ця стратегія реалізувалася в таких містах, як Маріуполь та Сєвєродонецьк, коли російські війська використовували масові артилерійські удари для повільного, жорстокого просування.

За словами одного із чиновників Пентагону, зменшення темпу вогню росіян нелінійне, бувають дні, коли росіяни все ще використовують багато артилерійських снарядів, особливо навколо східних українських міст Бахмут і Кремінна.

Американські та українські офіційні особи називають дуже різні оцінки російських витрат боєприпасів. У США вважають, що масштаби у середньому скоротилися з 20 000 пострілів на день до приблизно 5 000. За оцінками українських представників, цей показник знизився з 60 тисяч до 20 тисяч. Загалом обидві оцінки вказують на схожу тенденцію до зниження.

Для порівняння, Україна в середньому випускає близько 4000-7000 артилерійських снарядів на день – набагато менше, ніж Росія.

Американська причіпна гаубиця М777 калібру 155 мм українських військових. Україна. 2022 рік. Фото з відкритих джерел

Причина таких низьких темпів – жорстке обмеження використання власних запасів боєприпасів. Українські війська швидко використали власні запаси 152-мм боєприпасів радянських часів на початку війни і тепер повністю залежать від поставок озброєння з-за кордону.

Офіційні особи також припускають, що зміна стратегії може залежати від нещодавно призначеного російського командувача генерала Сергія Суровікіна, якого у США вважають більш компетентним за його попередників.

Артилерія Боєприпаси Війна з Росією Росія