fbpx
Колумбія розглядає Rafale в якості свого майбутнього винищувача

Колумбія розглядає Rafale в якості свого майбутнього винищувача

Dassault Aviation Rafale Авіація Колумбія ПС Колумбії Світ

Колумбія розглядає французькі винищувачі Rafale в якості свого майбутнього бойового літака. Перша партія Rafale може складати від трьох до п’яти бортів і коштуватиме 678 мільйонів доларів. Якщо сторони таки підпишуть угоду – винищувачі поставлять протягом наступного року.

Про це повідомляє видання infodefensa.

Уряд Колумбії попередньо обрав надзвуковий винищувач Dassault Rafale для заміни вже застарілих бойових літаків Kfir виробництва Israel Aerospace Industries на основі Dassault Mirage III, який зараз використовується ВПС Колумбії.

Міністр оборони країни Іван Веласкес у діалозі з місцевою радіостанцією пояснив, що уряд Колумбії зараз веде переговори про придбання 16 нових літаків на суму 15 мільярдів песо (приблизно 3 150 мільйонів доларів).

Уряд на чолі з Густаво Петро акцентує увагу на тому, що жодних угод сторони ще не підписували, вибір не остаточний і деталі співпраці ще обговорюють. Крім того, він повідомив, що пропозиції від Швеції з Saab Gripen і від Сполучених Штатів з Lockheed Martin F-16 також розглядались.

Однак в уряді стверджують, що “наразі пропозиція літака Rafale є найкращим варіантом для країни в контексті ціни, ефективності та працездатності“.

Також було зазначено, що “одна година польоту літака Rafale приблизно на 30% дешевша, ніж година польоту винищувача Kfir, котра оцінена в 89 мільйонів песо”. Ця сума еквівалентна 18 700 доларів.

ІАІ Kfir

ІАІ Kfirвсепогодний багатоцільовий винищувач, створений фірмою Israel Aerospace Industries на основі французького винищувача Dassault Mirage III.

Модернізований літак отримав більш сучасну ізраїльську авіоніку та пройшов ремоторизацію, отримавши ліцензійний варіант американського двигуна General Electric J79, виробленого в Ізраїлі.

У травні 1988 року Колумбія уклала з Ізраїлем контракт на постачання 13 літаків Kfir, вартість якого оцінювалася в 200 млн доларів. У 2007 році було замовлено додаткову партію з 24 модернізованих винищувачів Kfir.

У складі ВПС Колумбії винищувачі Kfir застосовувалися для нанесення бомбових ударів по базах противника під час боротьби з партизанськими угруповуваннями.

Dassault Rafale

Dassault Rafale – французький багатоцільовий бойовий літак, розроблений компанією Dassault Aviation. Він належить до четвертого покоління винищувачів.

Літак  – повністю французький проект. У його розробці не брали участь іноземні компанії, в ньому немає комплектуючих іноземного виробництва. Прототип винищувача здійснив свій перший політ 4 липня 1986 року.

Dassault Aviation Rafale Авіація Колумбія ПС Колумбії Світ