fbpx
Колишній офіцер ССО працював на російську розвідку

Колишній офіцер ССО працював на російську розвідку

Війна з Росією ГРУ Росії Держзрада Контррозвідка СБУ Україна

СБУ в ході масштабної спецоперації затримала в Очакові агента головного розвідувального управління (ГРУ) збройних сил РФ, який збирав розвіддані для захоплення українського міста.

Новину оприлюднила пресслужба Служби безпеки України.

За даними слідства, російська розвідка намагалась завербувати керівництво міської влади. Російський агент пропонував керівництву «обрати посаду» в обмін на співпрацю, проте посадовець видав його Службі безпеки.

СБУ встановила, що агентом ГРУ виявився колишній командир одного з центрів спеціальних операцій Збройних сил України. Виданню «Бабель» стало відомо, що ним виявився Едуард Шевченко — колишній начальник 73 морського центру спеціальних операцій.

Шевченко – ветеран російсько-української війни, який брав участь у боях за Словʼянськ, Краматорськ, Лисичанськ і Дебальцеве в складі ЗСУ. Він лицар орденів Богдана Хмельницького II та III ступенів, повний кавалер ордена «За мужність».

У травні 2017 року Шевченко був звільнений з посади внаслідок діагностованого посттравматичного синдрому, отриманого під час служби в зоні бойових дій. Проте вже у 2018 році офіцер продовжив військову службу у складі Військово-морських сил Збройних сил України.

На початку повномасштабного вторгнення російська розвідка встановила зв’язок з офіцером. За вказівкою кураторів Шевченко приховано збирав інформацію про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони, які задіяні у захисті прибережних районів.

Також він займався формуванням власної розгалуженої мережі інформаторів для збору та передачі розвідданих на користь країни-агресора.

Під час обшуків за місцем проживання ворожого агента співробітники СБУ виявили «таємний» телефон, який він використовував для конспірованого листування з окупантами.

Крім цього, вилучено тепловізори та незареєстровану зброю з боєприпасами.

Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру у державній зраді (ст. 111 КкУ). Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Війна з Росією ГРУ Росії Держзрада Контррозвідка СБУ Україна