fbpx
Компанія Austal показала проєкт судна-носія дронів МАНТА

Компанія Austal показала проєкт судна-носія дронів МАНТА

Австралія БпА (Безпілотні апарати) Світ Суднобудування Флот

Австралійська глобальна суднобудівна компанія Austal показала проєкт судна-носія дронів МАНТА на міжнародній виставці Indopacific 2023 у Сіднеї.

Про це повідомляє видання Naval News.

Судно МАНТА (Multimission Autonomous Network Transporter (Armed)) – це катамаран, що розроблений на основі існуючого проєкту Expeditionary Fast Transport (EFT), який більш відомий як клас Spearhead.

Катамарани класу Spearhead активно використовуються Військово-морським флотом Сполучених Штатів, клас налічує 14 представників, ще 1 судно на етапі будівництва, а 4 – заплановані.

Крім того, при проєктуванні MAHTA компанія використала технічні рішення з катамаранів проєкту High Speed Vessel (HSV).

Компанія розкрила основні технічні характеристики судна: воно має довжину 78 метрів, ширину 19,3 метри, екіпаж з 20 осіб з можливістю розміщення ще 30.

Катамаран розвиватиме максимальну швидкість до 30 вузлів і зможе долати відстань до 2 700 кілометрів зі швидкістю 12,5 вузлів.

У рух судно приводять чотири дизельні двигуни потужністю 4300 кВт. Відповідно до свого призначення, судно-носій дронів матиме різні відсіки для місій.

Воно буде обладнане майданчиком для підтримки БПЛА, широким спектром контейнерних і модульних варіантів озброєння та інтеграцію з 2-ма радарами CEAFAR.

МАНТА матиме гелікоптерний майданчик і авіаційну майстерню для обслуговування гелікоптерів типу Seahawk або гелікоптерів-безпілотників розміром з MQ-8C. При цьому судно не матиме ангару.

Катамаран буде озброєний протикорабельним озброєнням та засобами для атак по землі, також МАНТА матиме комплекс ППО для самооборони.

Судно буде обладнане пусковими установками дронів-камікадзе Harpy, легими ракетами Spike NLOS та безпілотниками в різних комбінаціях.

На МАНТА буде опціональна можливість інтеграції ракет RIM-116 RAM, системи прикриття типу MASS і 35-мм автоматичної гармати на носі.

Судно зможе застосовувати обладнання у форматі The Cube від данської компанії SH Defence для протимінної боротьби, гуманітарної допомоги і ліквідації наслідків катастроф.

“Мілітарний” раніше повідомляв, що Допоміжний корабель ВМФ Великої Британії Stirling Castle перетворили в материнський корабель для протимінних операцій.

Судно оснастили безпілотними катерами Apollo, Hydra та Hazard, що спускалися на воду краном судна.

Австралія БпА (Безпілотні апарати) Світ Суднобудування Флот