fbpx
Компанія Kaspersky залучена до розробки російського озброєння

Компанія Kaspersky залучена до розробки російського озброєння

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією ОПК Росія Світ

Російський виробник програмного забезпечення Kaspersky Lab залучений до розробки розвідувальних та ударних безпілотників, що застосовуються армією РФ проти України.

Про це повідомляє проєкт InformNapalm, опираючись на результати свого розслідування.

Команда українських активістів «КіберСпротив» спільно з волонтерською розвідувальною спільнотою InformNapalm успішно вилучила понад 100 Гб таємних даних російської компанії «Альбатрос». Вона є виробником низки військових безпілотників, включно з локалізованими іранськими Shahed-136.

З матеріалів, знайдених у вилученій базі даних, стає зрозуміло, що компанія тісно співпрацювала з відомим російським розробником програмного забезпечення Kaspersky Lab у створенні безпілотників.

Програмні продукти Kaspersky впроваджуються у російські військові технології. Зокрема, компанія допомогла альбатросівцям розробити апаратні та програмні рішення, щоб створити нейромережу для безпілотних систем.

У частині презентації йдеться про реалізацію за допомогою нейромережі функціоналу «машинного зору», що автоматизував процес пошуку, селекції та відстеження виявлених цілей.

Частина презентації компанії "Альбатрос" стосовно розробки нейромережі для розвідувального дрону. Фото: InformNapalm

Створена у співпраці з Kaspersky Lab система «машинного зору» була інтегрована у розвідувальний безпілотник «Альбатрос М5».

Отримана хакерами «КіберСпротиву» презентація бойової версії БПЛА «Альбатрос М5» свідчить його про активне використання на полі бою в Україні. А ще про активне використання нейромережі у процесі.

Російські окупаційні війська застосовували безпілотники проти України з весни 2022 року. Їх головними користувачами стали підрозділи Сил спеціальних операцій РФ, спецпідрозділи ФСБ, а також низка інших елітних армійських формувань.

Російські підрозділи, що застосовували безпілотники "Альбатрос М5" в Україні. Фото: InformNapalm

Попри активну участь у розробці озброєння у компанії Kaspersky Lab повідомляють, що їх діяльність обмежується розробкою продуктів «виключно для цивільного застосування».

InformNapalm зазначає, що логотипу компанії немає на військовому варіанті «Альбатрос М5», на відміну від його «аграрно-рятувальної» версії. Але по суті йдеться про один і той самий безпілотник та можливості, що забезпечує перетікання технологій Kaspersky Lab з цивільної сфери у військову.

Станом на квітень 2024 Kaspersky Lab все ще вдається уникати значних міжнародних і, зокрема, американських санкцій, хоча окремі країни та організації вживали заходів проти використання продукції цієї компанії. Ці заходи були зумовлені побоюваннями в царині національної безпеки, але не формалізувалися як офіційні санкції на міжнародному рівні.

У більшості країн світу проти компанії Kaspersky Lab досі офіційно не запроваджено ні заморожування активів, ні заборони на продаж їй певних типів товарів та торгівлю її цінними паперами. Обмеження такого рівня щодо Kaspersky Lab та її засновника Євгена Касперського наклали тільки Україна та Польща.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією ОПК Росія Світ