fbpx
Корабель ВМФ США провалив перехоплення імітації балістичної ракети

Корабель ВМФ США провалив перехоплення імітації балістичної ракети

Випробування ВМФ США ППО та ПРО Світ США Флот

Американський військовий корабель не зміг перехопити випробувальну ціль у вигляді  балістичної ракети середнього радіусу дії за допомогою ракети-перехоплювача SM-6.

Про це повідомляє Naval Post з посиланням на Американське агентство протиракетної оборони.

Американське агентство протиракетної оборони у співпраці з ВМФ США провело льотні випробування Aegis Weapon System 31, 29 травня 2021 року

“Метою випробування було продемонструвати здатність протиракетної оборони корабельної системи Aegis виявляти, відстежувати, перехоплювати і знищувати цілі у вигляді балістичної ракети середньої дальності на кінцевій ділянці польоту за допомогою двох ракет Standard Missile 6 (SM-6) Dual II. Однак перехоплення не було досягнуто”, – йдеться у повідомленні.

Працівники програми розпочали обширний огляд, щоб визначити причину будь-яких проблем, які могли перешкодити успішному перехопленню, і ретельно проаналізують результати.

Пентагон не уточнив, як району, де проводилися навчання, так і причин, за якими корабель ВМФ не зміг виконати своє завдання, але за даними відкритих джерел, випробування відбулося десь на північний захід від Гаваїв.

Зазначимо, що Агентство протиракетної оборони, що входить до складу Міністерства оборони США, регулярно проводить випробування систем ПРО. Раніше агентство успішно провело випробування, здійснивши перехоплення за допомогою ракет SM-6.

Основними особливостями SM-6, що відрізняють її від SM-2, є: новий двигун більшого діаметру, модернізована система управління з активно-напівактивною радіолокаційною головкою самонаведення і захищеною лінією передачі даних, модернізована уламково-фугасна бойова частина. Ракета входить до складу озброєння есмінців класу Arleigh Burke і крейсерів класу Ticonderoga, оснащених системою озброєння Aegis, а також кораблів перспективних проектів.

SM-6 є одним з ключових компонентів перспективної концепції ВМФ США під назвою “Військово-морська система інтегрованого управління вогнем і завоювання панування в повітрі” (Naval Integrated Fire Control-Counter Air – NIFC-CA).

Ракета володіє певними можливостями в області тактичної ПРО і здатна перехоплювати ракети і боєголовки балістичних ракет малого і середнього радіусу дії. Пуск SM-6 здійснюється з вертикальних пускових установок MK 41 системи Aegis, стандартних як для есмінців класу Arleigh Burke, так і для перспективних кораблів ВМФ США.

У грудні минулого року, есмінець USS Chafee (DDG 90) став першим кораблем ВМФ США, який запустив нову версію крилатої ракети Tomahawk Block V. Ця ракета повина стати новою «довгою рукою» американського флоту, істотно розширивши його можливості.

Есмінець USS Chafee (DDG 90) типу «Arleigh Burke» запустив ракету «Tomahawk» Block V. 2020 рік. Фото: ВМФ США

Модернізація ракет Tomahawk Block IV в варіант Block V буде здійснюватися їх виробником корпорацією Raytheon у двох модифікаціях: Block Va та Block Vb.

Крилата ракета Tomahawk – основне ударне ракетне озброєння ВМФ США: її активно використовують як надводні кораблі, так і підводні човни. Базову версію ракети взяли на озброєння в 1983 році. На сьогодні виробили понад сім тисяч таких ракет різних модифікацій.

Випробування ВМФ США ППО та ПРО Світ США Флот