fbpx
Корейська KAI розробить нову версію літака FA-50

Корейська KAI розробить нову версію літака FA-50

Korea Aerospace Industries T-50/FA-50 Авіабудування Авіація Азія Винищувач Корейський півострів Південна Корея (Республіка Корея) Світ

Південнокорейська компанія Korea Aerospace Industries розробить для військових легкий одномісний літак F-50.

Як повідомляє видання Korea IT Times, на засіданні ради директорів компанії вже ухвалено рішення інвестувати у розробку одномісної версії.

KAI розраховує зайняти понад 50% світового ринку легких бойових літаків, розробивши одномісну версію FA-50.

Відродити колишні плани KAI щодо створення одномісної версії спонукали нещодавні продажі FA-50 до Польщі та Малайзії. Спочатку ці плани відмовилися на користь розробки винищувача KF-21.

У розробку F-50 планується інвестувати 355,6 млрд вон (273,5 млн дол.).

Літак FA-50 Повітряних сил Польщі. Фото: flickr.com

Одномісний літак, який отримає позначення F-50, буде запропонований країнам, які все ще експлуатують застарілі моделі літаків, такі як F-5, А-37 та А-4, а також радянські моделі «МиГ» та «Су».

Щоб задовольнити потреби цих країн, F-50 виготовлятиметься на індивідуальне замовлення відповідно до конкретних вимог клієнтів.

Багатоцільовий легкий бойовий літак FA-50 є основою південнокорейського експорту. Загалом експортовано 138 одиниць. Попит на недорогі платформи такого типу не знижується.

KAI розраховує досягти частки понад 50% на ринку одномісних бойових літаків у середньостроковій перспективі, який, як очікується, становитиме понад 450 одиниць, включаючи експорт та внутрішні замовлення.

Винищувач МиГ-29 та літак FA-50 Повітряних сил Польщі. Фото: Bart Szczudlo

У компанії сподіваються, що загальний обсяг продажів F-50 перевищить 300 одиниць, причому першою країною-замовником стане Малайзія.

Для зниження витрат F-50 збереже загальний зовнішній вигляд. Особливу увагу буде приділено збільшенню дальності польоту за рахунок заміни заднього сидіння великим паливним баком та забезпечення можливості дозаправлення у повітрі.

FA-50 для ПС Польщі Фото: Korea Defense Blog

Буде розширено номенклатуру ракетного озброєння класу «повітря-повітря» і «повітря-земля». Очікується, що реалізація проєкту розпочнеться цього року, а завершення розробки заплановане на 2028 рік.

Korea Aerospace Industries T-50/FA-50 Авіабудування Авіація Азія Винищувач Корейський півострів Південна Корея (Республіка Корея) Світ