fbpx
Китай попри санкції відправляв до Росії деталі для гелікоптерів – CNN

Китай попри санкції відправляв до Росії деталі для гелікоптерів – CNN

Авіабудування Авіаремонт Авіація Азія Війна з Росією Гелікоптери Китай (КНР) Ми-8/17/171 Ремонт/обслуговування техніки Росія Світ

Китайські державні оборонні компанії продовжили підтримувати торговельні відносини з підсанкційними російськими оборонними компаніями протягом минулого року.

Про це повідомляє CNN з посиланням на дані митниць.

Зокрема, це стосувалося постачання запасних частин до багатоцільових військових гелікоптерів.

За даними митних документів, які потрапили у розпорядження американських журналістів, протягом 2022 року, принаймні до середини листопада, пекінський оборонний підрядник Poly Technologies відправив російській компанії щонайменше 12 вантажів. Там були деталі для гелікоптерів та радіообладнання класу “повітря-земля”. Отримувач у Росії перебуває під санкціями США за причетність до війни проти України.

Зазначається, що більшість відправлених до Росії китайських деталей для авіатехніки мали маркування для використання у багатоцільовому гелікоптері Ми-171Е, який призначений для перевезення людей і вантажів, а також для вирішення інших завдань.

Водночас у CNN повідомили, що три поставки від Poly Technologies були позначені як обладнання для експлуатації або обслуговування російських гелікоптерів Ми-171Ш (у РФ він має позначення – Ми-8АМТШ).

Це багатоцільовий військово-транспортний гелікоптер, який може  перевозити особовий склад і бути оснащений озброєнням та застосовуватися у війні проти України.

Американські журналісти повідомили, що митні дані отримані з двох джерел.

Перші відомості були надані компанією з торгових даних Import Genius, чия інформація зібрана з вторинних джерел з офіційної російської митниці та записів про відправлення.

Другий масив даних CNN надав  Вашингтонський аналітичний центр C4ADS, який збирає офіційні митні записи від багатьох сторонніх постачальників.

У CNN підкреслили, що вони самостійно не перевіряли ці дані та зазначили, що ці постачання запасних частин можуть бути частиною уже укладених контрактів та стандартних ділових відносин між російськими та китайськими компаніями.

Нагадуємо, у Держдепі США вважають, що “Китай багато в чому підтримує війну Росії в Україні з самого початку”, навіть якщо не надає летального озброєння. Тому Сполучені Штати попередили Пекін про наслідки співпраці з РФ.

Авіабудування Авіаремонт Авіація Азія Війна з Росією Гелікоптери Китай (КНР) Ми-8/17/171 Ремонт/обслуговування техніки Росія Світ