fbpx
Китай вивчає реакцію Заходу на ядерні погрози від Росії

Китай вивчає реакцію Заходу на ядерні погрози від Росії

Китай (КНР) Росія Світ США Ядерна зброя

Командувач ядерної зброї Сполучених Штатів Америки попереджає про «кризу» стримування Росії та Китаю.

Про це йдеться у заяві командувач ядерної зброї США, передає американське видання DefenceNews.

Глава Стратегічного командування США, яке відповідає за ядерний арсенал, попередив Конгрес, що Вашингтон стикається з підвищеним ризиком ядерного стримування, коли йдеться про Росію та Китай.

«Війна в Україні та ядерний розвиток Китаю — їх стратегічний прорив — демонструють, що ми маємо прогалину у стримуванні та гарантіях, засновану на загрозі обмеженого застосування ядерної зброї», – заявив адмірал Чарльз Річард перед групою стратегічних сил Сенату.

Річард входить до Ради з ядерної зброї, і його поява відбулася під час першого слухання, яке зібралося підкомітетом Сенату зі стратегічних сил збройних сил.

Чарльз Річард. Фото: ЗМІ США

Група мала заслухати свідчення шести членів міжвідомчої групи з правом голосу, яким доручено керувати ядерною політикою.

«Нація і наші союзники не стикалися з кризою, подібною до російського вторгнення в Україну, понад 30 років, — сказав Річард. «Президент Путін одночасно вторгся до суверенної країни, використовуючи при цьому погано завуальовані ядерні загрози для стримування втручання США та НАТО».

Далі він зазначив, що Китай уважно стежить за війною в Україні й, ймовірно, у майбутньому використовуватиме ядерний примус у своїх інтересах.

Їхній намір полягає в тому, щоб досягти військового потенціалу для підкорення Тайваню до 2027 року, якщо не раніше.

Китайська твердопаливна міжконтинентальна балістична ракета DF-41. Фото: ЗМІ КНР

Річард сказав, що Китай подвоїв свій ядерний арсенал за два роки, попри очікування, що Пекіну потрібно на це час до кінця десятиліття.

«Найбільш помітна з них – це розширення з нуля до як мінімум 360 твердопаливних шахт міжконтинентальних балістичних ракет», – сказав він, зазначивши, що Китай також досяг значних успіхів у своїх ракетах з ядерними боєголовками повітряного та підводного базування.

Нагадаємо, більшість оборонного бюджету США йде підтримку ядерної тріади — нині вона становить 6,4% оборонного бюджету — але це значно нижче, ніж 17% бюджету, що становив у 1962 році.

Китай (КНР) Росія Світ США Ядерна зброя