fbpx
Латвія може замінувати кордон з Білоруссю

Латвія може замінувати кордон з Білоруссю

Європа Латвія Світ

Міністерство оборони країни розглядає можливість розміщення протитанкових мін та інших інженерних захогорджень на східному кордоні в рамках оновленої концепції державної оборони.

Про це повідомила міністр оборони країни Інара Мурнієце.

Концепція акцентує увагу на інженерному посмиленні зовнішнього кордону шляхом застосування фізичних та технологічних рішень відповідно до потенційної загрози з боку сусідніх країн.

На сході Латвії знаходиться сухопутний кордон з російською Псковською областю протяжністю у 137 кілометрів, а також кордон з Білоруссю завдовжки 172 кілометри.

Посилення кордону

Збройні сили Латвії у співпраці з державною прикордонною охороною та органами державної безпеки повинні розробити та відпрацювати плани та механізми співробітництва для сценаріїв гібридних та конвенційних загроз.

Мурнієце зазначила, що створення прикордонної інфраструктури є завданням Міністерства внутрішніх справ, але Міноборони теж має свої ідеї щодо прискорення цього процесу.

Для розробки проєкту посилення кордону було створено робочу групу під керівництвом Міноборони та МВС.

МВС відповідає за будівництво паркану, встановлення датчиків, кабелів, і це має бути зроблено якнайшвидше. Але кордон має бути облаштований і з військової точки зору, тому що ми бачимо, як швидко розвивається ситуація в Білоруссю“, – наголосила міністр.

Міністр наголосила, що кордон має бути зміцнений у військовому відношенні. Необхідно провести дослідження практичних аспектів, наприклад, дослідження місцевості, щоб встановити, які заходи щодо обмеження мобільності для ворожої техніки підійдуть на конкретній ділянці кордону. Мова, насамперед, йде про протитанкові загородження, металеві/бетонні конструкції. Також розглядається можливість розміщення протитанкових мін.

Паралельно Міноборони працює над тим, щоб допомогти МВС прискорити встановлення огорожі.

Фактичне посилення кордонів НАТО

Мурнієце зазначила, що облаштування кордону опрацьовується спільно з рештою країн Балтії, оскільки східний кордон має бути зміцнений на території країн Балтії та Польщі.

Моє бачення та політична позиція полягають у тому, що приведення кордону в порядок має бути завершено до кінця цього року. При цьому антимобільні заходи мають бути реалізовані в усьому Балтійському регіоні. Співпраця з Естонією дуже тісна, і я сподіваюся, що Литва також приєднається. Польща завжди була активною“, – наголосила міністр.

Європа Латвія Світ